İslamcı entelektüellerin memurluğu felakettir

İslamcı entelektüellerin memurluğu felakettir

Bulaç, İslamcı düşünürlerin bürokrat olmasının entellektüel felaket olduğunu söyledi

Risale Haber-Haber Merkezi

Yazar Ali Bulaç, İslamcı düşünürlerin bürokrat olmasının Çanakkale savaşından sonra yaşanan en büyük entellektüel felaket olduğunu söyledi.

T24 sitesinden Hazal Özvarış'a konuşan Bulaç, İslamcı entelektüellerin "maalesef" iktidar döneminde memur olduklarını ve devletin çizdiği politikalar doğrultusunda fikir üretmeye başladıklarını belirtti.

Bulaç, "Kanaatime göre son 100 yıl içerisindeki iki büyük felaket yaşandı. İlki Çanakkale Savaşı’ydı. 50 bin medrese öğrencisi savaş başlayınca cüppelerini çıkarıp savaşa gitti, şehit oldu. Bu bizim entelektüel stokumuzu tüketti. Cumhuriyet biraz da bunun üzerine kuruldu. AK Parti, iktidara gelince de düşünen insanlara ihtiyaç duydu. 1960'tan bu yana 40 -50 senedir iğneyle kuyu kazarak yetiştirdiğimiz İslamcı entelektüeller devlet bürokratı oldu" dedi.

Entellektüellerin devlette yer almaması gerektiğine vurgu yapan Bulaç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bence entelektüel devlette görev almamalı. Sivil kalmalı ve iktidarı eleştirip iktidara yol göstermeli. İktidarın meşruiyet çizgisini çizen ideoloğu olmamalı. Ulema geleneğimiz “sultanın sarayından ve zenginin sofrasından uzak durun” der. Eğer bağımsız kalmak istiyorsa devletle, sultanla bağı olmamalı. Zenginlerle organik ilişki içindeysen haram yiyen, emek sömüren zengini eleştiremezsin, çünkü sen de onun ekmeğini yiyorsun.