İslam medeniyeti merhametin, güzel ahlakın en güzel örnekleriyle doludur

İslam medeniyeti merhametin, güzel ahlakın en güzel örnekleriyle doludur

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Kur’an ve sünnetin izinde kurulan İslam medeniyeti; merhametin, güzel ahlakın, bir arada yaşamanın en güzel örnekleriyle doludur.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.

Öğrencilere “Bilgiden Bilince” başlıklı konferans veren Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kur’an-ı Kerim’in ilk inen ayetlerinde okumaktan, öğrenmekten bahsedildiğini ifade ederek, “Bizim medeniyetimizde okumaya, kitaba, öğrenmeye, öğretmeye önem verildiği asırlarda biz hep zirve olmuşuz, hep yükselmişiz. Bunlardan uzak kaldığımız asırlarda gerilemişiz” diye konuştu.

“Elhamdülillah bizler Müslümanız. Son Kitap’ın müntesibi, son Nebi’nin ümmeti, barış ve teslimiyet dininin yeryüzü temsilcileriyiz” diyen Erbaş, “Varlığa ve hayata bakış açısından bizim, inanç, düşünce ve ahlak dünyamızın iki önemli boyutu vardır. Bunlardan birincisi, Yaratana yani Allah’a itaat ve teslimiyet; ikincisi ise yaratılana, yani can taşıyan her varlığa karşı şefkat ve merhamettir. İşte bu inançla, Kur’an ve sünnetin izinde kurulan İslam medeniyeti; merhametin, güzel ahlakın, bir arada yaşamanın en güzel örnekleriyle doludur.” değerlendirmesinde bulundu.

“İnsanlığı kaybettiği ve muhtaç olduğu değerlerle buluşturmak, sizlere düşmektedir”

Erbaş, Müslümanların tarih boyunca hâkim oldukları coğrafyalarda ve dönemlerde hukukun ve adaletin teminatı olduklarının altını çizerek, şunları söyledi:

“Yaşanan savaşların, kaosların, bireysel ve küresel krizlerin temelinde hiç şüphesiz insanoğlunun kendine yabancılaşması, yaratılış gayesini unutması, Rabbine kayıtsız kalması vardır. İnsanlığı bu kaybettiği ve muhtaç olduğu değerlerle buluşturmak ise yine sizlere, bizlere düşmektedir. Bütün insanlara düşmektedir. Hatta bu asil çaba, bizim iman ve kulluk sorumluluğumuzdur. Bunun için de genç arkadaşlarım, bugün dünyanın sizin gibi inançlı, azimli ve insanlığın huzuru için çalışan insanlara her zamankinden daha çok ihtiyacı var. Zira daha güzel bir hayatın ve dünyanın inşası için siz gençlerimizin hayalleri, çalışmaları ve gayretleri oldukça önemlidir.”

“Bilgi üretmeyenler, üretilen bilginin takipçisi hatta mahkûmu olurlar”

Öğrencilere sürekli okumalarını ve kendilerini geliştirmelerini tavsiye eden Erbaş, “İslam medeniyeti, bir bilgi ve bilim medeniyetidir. Okumayı, anlamayı, aklını kullanmayı, bilgiye sahip olmayı emreden ve tavsiye eden birçok ayet-i kerime vardır. Bugün geri kalmış, kavga, fitne ve işgal kıskacında zor süreçler yaşayan toplumlara baktığımızda bilgiyi ihmal eden ülkeler olduklarını görmekteyiz. Bilgi üretmeyenler, üretilen bilginin takipçisi hatta mahkûmu olurlar. Hayat yolculuğunda okumak, farklı alanlarda bilgi sahibi olmak sürekli uğraşınız olsun” şeklinde konuştu.

Erbaş, günümüzde bilginin taşıdığı öneme dikkat çekerek, “Bu çağda bilgi, en büyük güç olarak kabul edilmektedir. Görüyor ve fark ediyorsunuz ki bilgiye sahip olanlar dünyayı yönetmektedir. Bilgi insanlığın iyiliği için kullanılırsa insanlığa hizmete, hukuk ve ahlak tanımayan insanların elinde ise insanlık için felakete dönüşebilir” uyarısında bulundu.

“Bizi biz yapan değerlerimizi hep birlikte yeniden inşa edeceğiz”

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak her daim gençlerin yanında olduklarını belirten Erbaş, “Yaşadığımız çağa göre bizi biz yapan değerlerimizi hep birlikte yeniden inşa edeceğiz. Gençlik Merkezlerimiz, Kredi Yurtlar Kurumu’ndaki çalışmalarımız, sosyal ve kültürel din hizmeti faaliyetlerimizle bütün gençlerimize ulaşmanın ve onlarla tanışmanın gayreti içindeyiz” diye konuştu.

Konferansa, Vali Esengül Civelek, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, İnsan Kaynakları Genel Müdürü Akif Pusmaz, İl Müftüsü İbrahim Öcüt, TDV Genel Müdürü Mehmet Savaş Polat, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Başkan Erbaş, daha sonra Türkiye Diyanet Vakfı Kampüs Kız Öğrenci Yurdu’nu ziyaret etti. Yetkililerden yurtla ilgili bilgi alan Başkan Erbaş, yurtta kalan öğrencilerle sohbet etti, hatıra fotoğrafı çektirdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.