İslam Konferansı sıkıntılı başlayacak

İslam Konferansı sıkıntılı başlayacak

Almanya’da göreve gelir gelmez, “İslamiyet’in Almanya’nın bir parçası olmadığını” dile getiren yeni İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in sözleri, 29 Mart Salı günü yapılacak İslam Konferansı’nı olumsuz etkileyecek

 Bu yıl üçüncüsü yapılacak Berlin’deki İslam Konferansı’na katılacak önemli kuruluşlardan DİTİB ve Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi’nin bakanın sözlerine gösterdiği tepkinin ardından Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW) Uyum Bakanı Guntram Schneider (SPD) de, “Bakan Friedrich İslam Konferansı’na başkanlık için yanlış adam” dedi.

    “BÖHMER DAHA UYGUN”

FEDERAL İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in İslamiyet’in Almanya’ya ait olmadığını dile getirdikten sonra böyle bir konferansa başkanlık etmesinin yanlış olduğunu dile getiren NRW Uyum Bakanı Schneider, “Bakanın İslamiyet ile ilgili söylediği sözleri geri alması gerekir. İslam Konferansı’na Federal Uyum Bakanı Maria Böhmer başkanlık ederse daha uygun olur” dedi.

    KURULUŞLAR HUZURSUZ İSLAM

Konferansı’na Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi olarak katılıp katılmamada kararsız olduklarını açıklayan konsey başkanı Aiman Mazyek, “İçişleri Bakanı’nın açıklamaları bizleri rahatsız etmiştir” dedi. Konferansa İslam Kültür Merkezleri Birliği adına katılacak olan Erol Pürlü de bakanın açıklamalarından rahatsız olduklarını dile getirdi. Öte yandan İslam Toplumu Milli Görüş (İGMG) yetkilileri hakkında Münih Savcılığı’nın soruşturmaya son vermesi üzerine bu kuruluşun da İslam Konferansı’na davet edilmesi istendi. Bu isteği konferansa katılacak diğer kuruluş temsilcileri ortak dile getirdiler.

    KİMLER KATILACAK?

İSLAM Konferansı’na katılacak sivil toplum örgütlerinin başında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) geliyor. İslam Kültür Merkezleri Birliği, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu, Bosnalı Müslümanlar Konseyi ve Faslı Müslümanlar Konseyi konferansa katılacak. Almanya Türk Toplumu da laik kurum olarak konferansa iştirak edecek. Şahıs olarak katılacaklar arasında Gönül Halat-Mec (avukat), Bülent Uçar (İslam Pedagoji Profesörü), Turgut Yüksel (sosyolog) ve Tuba Işık-Yiğit(Teolog) gibi isimler de bulunuyor.
Sabah Avrupa