İslam İşbirliği Teşkilatı, kuruluş amacını unuttu

İslam İşbirliği Teşkilatı, kuruluş amacını unuttu

Temelleri 1969'da Mescid-i Aksa'da Yahudi bir radikal tarafından çıkarılan yangın sonrası atılan İslam İşbirliği Teşkilatı, kuruluş amacını unuttu.

İsrail, Müslümanlarla alay edercesine Mescid-i Aksa'ya baskın üstüne baskın yaparken, hareketlere karşı yazılı açıklama yapmaktan öteye gitmeyen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ise kararlı adım atmaktan uzak duruyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'i arayarak, Mescid-i Aksa saldırılarına karşı İslam İşbirliği Teşkilatı'nın daha etkin olması gerektiğini ifade etmesinin ardından Tunus'taki Nahda Hareketi de İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını görüşmek üzere İİT'yi acil toplantıya çağırdı. Hareketin lideri Raşid el-Gannuşi imzasıyla yayımlanan açıklamada, “Müslümanların en büyük mukaddesatından birine yapılan siyonistlerin bu sömürgeci saldırısını kesin bir şekilde reddediyoruz" denilirken, uluslararası toplumun, insanlık, uluslararası anlaşmalar ve tüm örflerin ayaklar altına alındığı bu saldırıları yalnızca izleyen konumunu derhal terk etmesi gerektiği vurgulandı.

KINAMADAN FAZLASI GEREK

Yahudiler için yılbaşı olarak kabul edilen “Roş Aşana" tatili nedeniyle yaklaşık 50 Yahudi yerleşimci, Tarım Bakanı Uri Ariel eşliğinde pazar günü Mescid-i Aksa'ya girmiş, yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilerin üzerine, İsrail askerleri ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi sıkarak müdahale etmişti. Devam eden günlerde baskınlarını sürdüren İsrail askerleri, minbere kadar postallarıyla girmiş, cami ve çevresinde hasara yol açmıştı. Olayların ilk günü bir yazılı açıklama yapan İİT Genel Sekreteri İyad Medeni, “İsrail işgalci güçlerinin Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara saldırmasını" kınayarak, “Bu işgalci İsraillilerin, Aksa'yı zaman ve mekan olarak ikiye bölme projesi için yaptığı terör eylemlerinin bir parçasıdır" ifadelerini kullanılmıştı.

KUDÜS KURTARILINCAYA KADAR

İlk adı İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) olan teşkilat, 1969'da Mescid-i Aksa'nın bir Yahudi tarafından yakılmasının İslam dünyasında uyandırdığı tepki üzerine, 22-25 Eylül 1969 tarihlerinde Rabat'ta ilk kez düzenlenen İslam Zirve Konferansı'nda alınan bir kararla kurulmuştu. Sekretaryanın, "Kudüs'ün kurtarılmasına kadar" Cidde'de faaliyet göstermesine karar verildi. 57 ülkenin üye olduğu örgütün ismi, 2011'de İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olarak değiştirildi.

KATAR EMİRİ LİDERLERİ ARADI

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Ürdün Kralı 2. Abdullah, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefonda görüştü. Katar Emiri görüşmelerde, Müslümanların Mescid-i Aksa'daki ibadetlerinin engellenmesinin, İslamiyet'in kutsallarına ve dini gerekliliklerini uygulamalarına açık bir saldırı, dünya genelindeki Arap ve İslam dünyasının tamamına bir kışkırtma niteliğinde olduğunu belirtti.

HER ŞEY BÖLME PLANININ PARÇASI

Filistinli siyasetçi ve uzmanlar, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik artan ihlallerinin asıl hedefinin Mescid-i Aksa Külliyesi'nin mevcut hukuki statüsünü değiştirmek ve burayı “Yahudilerle Müslümanlar arasında bölmek" olduğunu savunuyor. Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller aratarak devam ederken, İsrail, Kudüs'ün Yahudileştirilmesine yönelik uygulamalarını sürdürüyor. İsrailli bir Yahudi olarak doğan kişi İsrail pasaportu alabilirken, Filistinli olarak doğan kişi sadece “şehirde ikamet izni" alabiliyor. İsrail, Filistinlilere Kudüs'te yaşayabilmeleri için verdiği ikamet iznini herhangi bir bahane ile geri alabiliyor. Kudüs'teki Filistinliler, ev inşa etmek için İsrail'den imar izni almak zorunda. İsrail 1967'de Doğu Kudüs'ü işgal etmesinden bu yana şehirde Filistinlilere ait 2 bin evi “izinsiz" yapıldığı gerekçesiyle yıktı. 20 binden fazla ev için de yıkım kararı çıkarıldı.

NETANYAHU'NUN DERDİ TAŞ

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Mescid-i Aksa'daki mevcut durumu sürdürmeye devam edeceklerini belirtirken, “Yahudilerin Aksa'yı ziyaret etmesine engel olmak isteyenlere ise izin vermeyeceklerini” kaydetti. Mescide postallarla giren, ses bombası atan, sivilleri ve gazetecileri yaralayan askerleri için tek kelime etmeyen Netanyahu, “taş atan eylemcilerin ölüme sebep olduğunu” söylemeyi tercih etti.

HAMAS: İSRAİL ELÇİLERİNİ KOVUN

Gazze'deki Hamas yönetimi, Arap ülkelerinin, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarına karşı kararlı bir tutum sergilemesi gerektiği belirterek, söz konusu ülkelere, İsrail elçilerini kovma çağrısı yaptı. Yapılan açıklamada, İslam ülkelerinden Aksa'nın maruz kaldığı saldırılara son verilmesi için acil harekete geçmesi ve Aksa'ya yönelik işlediği suçların durdurulması için İsrail'e hukuki ve siyasi baskı yapılması talep edildi. Diğer taraftan İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya girmesi ve ardından yaşanan olaylar Ürdün'ün başkenti Amman'da protesto edildi. Göstericiler, İsrail'in Amman Büyükelçisi Einat Şalain'in derhal ülkeden gönderilmesi çağrısında bulundu.

YENİ ŞAFAK

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.