"İslam Fransa'nın bir parçası olmaya devam edecek"

"İslam Fransa'nın bir parçası olmaya devam edecek"

Fransa Başbakanı Valls, "İslam, Fransa'nın bir parçası kalmaya devam edecek. Şiddeti öven ve çetelerle işbirliği yapanlar karşısında, 'İslam bu değil' demek lazım. İslam Fransa'nın değerleriyle bağdaşıyor" dedi.

Hükümet temsilcileri ile ülke çapındaki Müslüman kuruluşların yetkililerini bir araya getiren İslam Diyalog toplantısı sona erdi. Bu yıl ilki düzenlenen ve Başbakan Manuel Valls'in başkanlık ettiği İçişleri Bakanlığındaki toplantıda, Fransa'daki Müslümanların çatı kuruluşu Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Dalil Ebubekir ve 150 davetli katıldı.

Toplantıda konuşan Valls, "İslam, Fransa'nın bir parçası olmaya devam edecek. İslam'ın gerçekte ne olduğunu göstermek için herkes üzerine düşeni yapmalı" dedi. 

Valls, Irak ve Suriye'ye savaşmaya gidenler ile aşırıcılık konularına işaret ederek, İslam dininin düşmanlarının da belirlenmesi gerektiğini dile getirdi. Valls, "Mahallemizde, hapishanelerimizde yaşayan, şiddeti öven ve çetelerle işbirliği yapanlar karşısında, ' İslam bu değil' demek lazım.İslam Fransa'nın değerleriyle bağdaşıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"Fransa'da İslam bundan sonra geriye doğru gitmez"

Fransa İslam Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmet Oğraş da toplantının kendileri açısından olumlu geçtiğini belirtti. Oğraş, toplantıda hükümet kanadının ülkedeki Müslümanların sorunlarıyla birebir ilgilenme konusunda net bir tavır sergilediğini söyledi. 

Oğraş, Başbakan Valls ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'un yanı sıra kabineden de birçok bakanın yer aldığı toplantıda Müslümanların sorunlarının konuşulduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bugünkü toplantıyla beraber diyebiliriz ki Fransa'da İslam bundan sonra geriye doğru gitmez, Müslümanların hakları ihlal edilemez. Bugün tüm siyasi irade Fransa'daki Müslümanların sorunları için biraraya geldi. Özellikle İçişleri Bakanı Cazeneuve, Müslümanların haksızlıklar karşısında haklarını aramaları çağrısında bulundu. Hatta tüm emniyet birimlerine Müslümanların uğrayacağı ayırımcılıklarla ilgili daha temkinli olunması gerektiği talimatını verdi. Cazeneuve, bunun bir seçim vaadi olmadığının da altını çizerek, 'Müslümanlar haklarını arasın ki biz de harekete geçelim' dedi. Bu açıklamaları memnuniyetle karşıladık."

Bir süredir tartışma konusu olan Türkiye'den gelen imamlar konusunun da toplantı sırasında ele alındığını belirten Oğraş, imamların Fransızca'yı ve ülkenin yasalarını bilmesi gerektiğine dikkatin çekildiğini sözlerine ekledi.

Toplantının bundan sonra yılda 2 kez yapılmasının kararlaştırıldığı da kaydedildi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.