İslam düşmanı ABD Başkan adayına tepkiler çığ gibi

İslam düşmanı ABD Başkan adayına tepkiler çığ gibi

ABD'de Müslümanları temsil eden en büyük sivil toplum kuruluşu olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Cumhuriyetçi Parti'den başkan aday adayı Ben Carson'ı İslam karşıtı sözlerinden dolayı başkanlık yarışından çekilmeye çağırdı.

CAIR Başkanı Nihad Awad, başkent Washington'da bulunan merkez binalarında Carson'ın "Bu ulusun başına bir Müslümanı getirmemizi destekleyemem" sözleri üzerine basın toplantısı düzenledi.

Awad, Ben Carson'ın başkanlık yarışı sırasında İslam karşıtı sözleri üzerine bir çok Amerikalı gibi kendisinin de "şok" olduğunu belirtti.

Cumhuriyetçi aday adayı Carson'a ABD anayasasının 6. maddesinde bulunan "Ancak ABD'de herhangi bir görev veya kamu hizmeti için liyakat unsuru olarak bir din sınavı gerekmeyecektir" cümlesini hatırlatan Awad, bu sözlerin Carson tarafından yeterince anlaşılmadığını belirtti.

Awad, "Amerikalılara ve (Amerikalı) nesillere çok açık bir dille belirtilmiştir. Dinin (yaşama hakkının) korunması ülkemizin en temel haklarındandır. İster Hristiyan olsun, ister Yahudi, veya Müslüman, eğer bu ülkeyi yönetecek vizyonun ve vasıfların varsa ülkeyi yönetebilirsin" şeklinde konuştu.

Yaklaşık olarak elli sene önce birçok Amerikalının ülkeyi siyahi bir kişinin yönetemeyeceğini düşündüğünü hatırlatan Awad, "Onlar o zaman da yanlıştı şimdi de yanlış. Carson'ın da, Amerikalı Müslümanların ABD'yi yönetemeyeceğini söylemesi yanlıştır" ifadelerini kullandı.

CAIR başkanı Awad, Carson'ın ABD başkanlığı için yeterli donanımının bulunmadığını ve ABD anayasasından bile haberi olmadığını savunarak kendisini başkanlık yarışından çekilmeye davet etti.

Aynı basın toplantısında konuşan Washington DC Müslüman İttifakı Ulusal Yönetmeni İmam Mahdi Bray ise, "Bu sözlerin acısını kalbimde hissettim, sadece ABD anayasası ile uyuşmadığı için değil, ben şimdi çocuklarıma ne diyeceğim?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Bray, "ABD Başkanı olmak için çaba gösteren bir kişinin, 'Müslümanlar Başkan olamaz' sözleri benim bildiğim ABD'de söylenmiş olamaz. Abraham Lincoln'un bahsettiği Amerika bu olamaz. Carson'un sözleri nefret doluydu" dedi.

ABD'nin Carson'un çizdiği imajdan çok daha iyi olduğunu belirten Bray, ABD halkının, ülke anayasasına aykırı sözler sarf eden bir adayı başkanlık koltuğuna oturtmayacağını belirtti.

CAIR İletişim Direktörü İbrahim Hooper da, Carson'ın adresine Arapça ve İngilizce olarak bir Kur'an-ı Kerim yollayacaklarını söyleyerek kendisinden bu kitabı okumasını istediklerini belirtti.

ABD'de 2016 başkanlık seçimlerinde başkan aday adayı olan eski beyin cerrahı Ben Carson, geçtiğimiz hafta sonunda NBC televizyonunda katıldığı programda bir soru üzerine, Müslüman birini ABD Başkanı olarak seçmenin yanlış olacağını ifade etmişti.

Carson, “Bu ulusun başına bir Müslümanı getirmemizi destekleyemem. Kesinlikle buna katılamam" demişti.

ABD'deki başkanlık yarışına dair yapılan kamuoyu araştırmalarında Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan aday adayları arasında Donald Trump ilk sırada yer alırken, Ben Carson, Trump'ı takip eden ikinci aday adayı.

AA

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.