İslam dünyasında olanların nedeni cehalet

İslam dünyasında olanların nedeni cehalet

Karadağ'da TİKA tarafından yapılan medreseyi gezen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, burada okuyan medrese öğrencilerine de hitap etti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Bugün İslam dünyasında olup bitenlerin en büyük sebebi cehalettir. Cehaletin karanlığını ortadan kaldıracak yegane ışık, ilim, hikmet ve marifetin ışığıdır'' dedi.

Görmez, Karadağ ziyareti kapsamında, başkent Podgoritsa'daki tarihi Nizam Camii ve Mehmet Fatih Medresesi'ni ziyaret ederek, cami cemaati ve medresede okuyan öğrencilere hitap etti.

Görmez, kimliğin insanın hayatta var oluş sebebi olduğunu anımsatarak, "Tarih bize gösteriyor ki, dinini kaybeden dilini de kaybediyor. İnancını kaybeden tarihini de kaybediyor. İmanını kaybeden, kültürünü de kaybediyor ve bütün kimliğini kaybediyor. Onun için sizin asırlardır burada kendi varlığınızı ve kimliğinizi koruyarak kendi çocuklarınızı da Müslüman olarak yetiştirmeye devam etmeniz Cenab-ı Hakk'ın katında da çok yüksek takdiri vardır" ifadelerini kullandı.

Birlik ve beraberliğin önemine işaret eden Görmez, "Kimimizin dili Boşnakça, kimimizinki Arnavutça ama Allah hepimizi aynı inanca mensup kardeşler topluluğu olarak kabul etmiş. Kıyamete kadar sizin zürriyetinizden gelen hiç bir yavrunuz, çocuğunuz kendi kimliğinden, İslam'dan asla uzak durmasın" şeklinde konuştu.

Sabah namazından sonra tarihi camide Kuran-ı Kerim dinleyen Görmez, 2008 yılında eğitim vermeye başlayan ve Balkan Savaşları sırasında kapatılmasıyla aradan geçen yüz yıl sonunda 2012 yılında ilk mezunlarını veren Mehmet Fatih Medresesi'ne geçti.

-"İslam dünyasında olanların nedeni cehalet"

TİKA tarafından yapılan medreseyi gezen Görmez, burada okuyan medrese öğrencilerine de hitap etti. Görmez, okul inşaat halindeyken burayı ziyaret ettiğini anımsatarak, İslam dininin bir ilim, hikmet ve marifet medeniyeti olduğunu vurguladı.

Görmez, İslam'ın ilimle, hikmetle ve marifetle ancak ayakta kalabileceğini belirterek, öğrencilere şöyle seslendi:

"Bugün İslam dünyasında olup bitenlerin en büyük sebebi cehalettir. Cehaletin karanlığını ortadan kaldıracak yegane ışık, ilim, hikmet ve marifetin ışığıdır. Sizler onun için çok büyük görevi yerine getiriyorsunuz. Sizler geleceğin en büyük alimleri, mütefekkirleri, düşünürleri ve alimleri olacaksınız. Sizden istirhamım zamanı çok iyi kullanmanız ve hedefinizi yüce tutmanız. Hiç bir zaman küçük düşünmeyin, hedefinizi çok büyük tutun, hizmet alanınızı Karadağ ile sınırlı tutmayın. Sizin okulunuza isim olarak verdiğiniz Fatih Sultan Muhammed Hazretleri 21 yaşındayken İstanbul'u aldı. Bir çağı kapattı, yeni bir çağ açtı".

Balkanlar'da da çok büyük bir İslam medeniyetin kurulduğunu, bilhassa İslam'ın akılla kalbi birleştiren ekolünün daha çok buradan dünyaya yayıldığını ve Endülüs, Balkanlar ve Maveraünnehir medeniyetlerinin birbirine çok benzediğini anlatan Görmez, "Biz bunları ilimle, hikmetle, marifetle kurduk. Bunlardan uzaklaşmakla da kaybettik. Sizler bunu yeniden inşa edeceksiniz. İnsanlığın buna ihtiyacı var. İnsanlık merhametini kaybediyor. Merhameti yeniden ayağa kaldıracaksınız" dedi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.