İskender Pala: “Çağrı” filmi artık gösterimden kaldırılmalı

İskender Pala: “Çağrı” filmi artık gösterimden kaldırılmalı

İskender Pala, peygamberimiz(s.a.v) ile ilgili yeni dizi ve film projelerine ihtiyaç olduğunu söyledi

Risale Haber - Haber Merkezi

Hz. Muhammed (s.a.v) hayatını anlattığı “Bülbülün Kırk Şarkısı” kitabı üzerine Habertürk'ten Gülenay Börekçi'ye röportaj veren İskender Pala, peygamberimiz(s.a.v) ile ilgili yeni dizi ve film projelerine ihtiyaç olduğunu söyledi.

İnsanların Hz. Muhammed'in evlilikleri ve savaşçılığı ile ilgili soruların hatalı bakış açısıyla, yanlış değerlendirildiğini belirten Pala, özellikle çağrı filminin Hz. Peygamber’in savaşçı bir kişilik olduğu algısını perçinlediğini ifade etti. 

Röportajın ilgili kısmı şöyle:

> Müslüman dünya dışında farklı sorular soranlar da var, evlilikleri, savaşçılığı gibi. Onunla ilgili yanlış anlamaları düzelttiniz mi, yoksa tamamen başka bir pencereden mi baktınız?

Evliliklerine ilişkin değerlendirme yapanların pek çoğu yanlı davranıyor yahut anakronizme düşüyor.

> Bu ne demek?
O zamanı bugünün değerleriyle yargılıyorlar. Savaşlarını gündeme getirenler de hata ediyor. 63 yıllık ömründe Hz. Peygamber’in savaşta geçen zamanı toplam dört aydır; sadece dört ay. Gerisi baba, koca, arkadaş, önder olarak rahmet ve sevgi peygamberinin hayatıdır. Oysa onun gazalarını ballandırarak anlatmayı marifet sayıyoruz. Mesela “Çağrı” filmini 10 kez, 20 kez seyrediyoruz. 70’lerin imkânlarına göre iyi ve başarılı bir filmdir ama son 40 yılda Hz. Peygamber’in savaşçı bir kişilikle anılmasına büyük katkı sağlamıştır ve artık gösterimden kaldırılmalıdır. Tabii yerine yeni filmler yapılmak şartıyla.

> “İslam’da Peygamber’e suret biçmek yoktur” diyorsunuz...
Şahsen İslam kaynaklarında Hz. Peygamber’in bir suretini ben görmedim. Minyatürlerde bile Hz. Muhammed suret olarak resmedilmemiştir. İslamî gelenekte diğer herhangi bir peygambere de suret çizilmez, bunun yerine başlarının çevresine nur haleleri yerleştirilir. O halde çekilecek filmde Peygamber görünmeyebilir. Hem güneşe doğrudan bakarsanız gözünüz kamaşır, daha net görebilmek için arada bir perdeye, belki bir film tabakasına ihtiyaç duyarsınız, onu hakikatiyle ancak böyle görürsünüz.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
6 Yorum