Isıyı elektriğe dönüştürmenin yeni bir yolu keşfedildi

Isıyı elektriğe dönüştürmenin yeni bir yolu keşfedildi

Yeni keşif enerjinin çok daha verimli kullanılmasını sağlayabilir

Bir araba motoru çalışırken ya da bir jeneratör elektrik üretirken enerjinin bir kısmı kullanılıyor, kalan kısmıysa serbest ısı enerjisine dönüşerek kaybediliyor.

Hakemli bilim dergisi Science Advance’de yayımlanan yeni bir araştırmaye göre ABD’li ve Çinli bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip, bu kayıp ısı enerjisini elektriğe dönüştürmenin yeni bir yolunu geliştirdi.

Makalenin ortak yazarlarından ve Ohio Eyalet Üniversitesi’nden mekanik, hava ve uzay mühendisliği profesörü Joseph Heremans şunları söyledi:

Bu keşif sayesinde ısıdan bugünküne göre çok daha fazla elektrik enerjisi üretme imkanına kavuşacağız. Bu öyle bir şey ki şimdiye kadar kimse mümkün olduğunu düşünmemişti.

Yeni keşif, bir miktar manyetik akış taşıyan ancak tam anlamıyla bir mıknatıs olmayan paramanyetik özellikli minik parçacıklara dayanıyor. Mıknatıslar ısıtıldığında manyetik kuvvetlerini kaybederek paramanyetik hale geliyor. Bilim insanlarının “spin” ismini verdiği bir manyetik akım türü, magnon sürüklenmesi termoelektriği denen bir enerji türü üretebiliyor.

Ohio Eyalet Üniversitesi’nin haberine göre bu keşfe kadar söz konusu enerji biçiminin oda sıcaklığında toplanarak kullanılması mümkün değildi.

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.