Işık: 'Türkiye’nin önündeki mecburi istikameti bilim ve teknolojidir'

Işık: 'Türkiye’nin önündeki mecburi istikameti bilim ve teknolojidir'

Kocaeli Ticaret Odası'nın ödül törenine katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye’nin bilim ve teknolojiyi en fazla üzerine yoğunlaştığı alan haline getirmedikçe 2023 hedeflerini yakalama şansı yok” dedi.

Kocaeli Ticaret Odası’na bağlı 21 meslek komitesinden 3 komite ve 2 komisyonun yaptıkları çalışmalar ve organizasyonlara katılımları nedeniyle Komite Katılım Ödülleri töreni dün Kocaeli Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, KOTO Meclis Başkanı Bülent Kocagöz ve çok sayıda komite üyesi katıldı.

"SORUNLARI HIZLI ÇÖZEBİLEN BİR MİLLETİZ"

Törenin açılış konuşmasını yapan KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, “Bu çerçevede KOTO olarak, ülkemizdeki birlik bütünlük ve kardeşlik ortamını, istikrarı, ekonomik ilerlemeyi, kalkınmayı bozmaya dönük paraleli maraleli çokgeni her türlü harekete karşı olduğumuzu, tek sevdamızın vatan-millet ve ülke menfaatleri olduğunu açık yüreklilikle burada yeniden vurgulamak istiyorum. İş dünyasının geçmişte sorunları vardı, bugün de var, gelecekte de olacaktır. Ama hep birlikte elele, gönül gönüle, ortak aklı ortaya koyarak bu sorunları aşacağız. Önemli olan birlik ve beraberlik içerisinde değerlerimize sahip çıkmak, doğruyu bulmak ve sorunların üstesinden gelebilmektir. İnsanımızda bu kabiliyet vardır. Çünkü biz; hızlı hareket eden, hızlı karar veren ve sorunlarını hızlı çözebilen bir kültürden gelmekteyiz” şeklinde konuştu.

"BİZLERİ ÇÜRÜTMEK İSTEYENLER HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAYACAK"

Törende konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak iş adamımızın, sanayicimizin, müteşebbisimizin hep yanında olduk. Size hizmet etmek bizim için büyük bir onur. Siz vergi veriyorsunuz. Biz de vergileri hizmete dönüştürüyoruz. Türkiye bu anlamda önünü açtı, kabuğunu kırdı. Hızlı adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Bizlere diz çöktürmek isteyenler hayal kırıklığına uğrayacak. Bu aziz millet medeniyet yolculuğunda insanlığa ışık saçmaya devam edecek” dedi.

"TÜRKİYE 2023 HEDEFLERİNE ULAŞACAK"

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Türkiye olarak biz gerideki 13 yılda dünya çağındaki bir büyük ekonomik başarının dönüşümü ve değişimi hikayesini birlikte yazdık. Türkiye bugün küresel ölçekte her konuda iddiasını sürdüren ve bu iddiasını 2023’te dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri olma hedefine adım adım yaklaştıran bir potansiyele sahiptir. Çeşitli sorunlar olsa da Türkiye bu hedefe son derece hızlı bir şekilde ilerlemektedir” ifadelerini kullandı.

"KOCAELİ İMALAT SANAYİSİNİN YÜZDE 8. 4'ÜNÜ KARŞILIYOR"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Kocaeli’nin 2014 cirosu 215 milyar 500 milyon TL boyutunda. İmalat sanayisinde Kocaeli tek başına Türkiye’nin imalat sanayisinin yüzde 8. 4’ünü karşılıyor. Son yıllarda neredeyse tüm göstergelerde Kocaeli İstanbul’un hemen arkasından gelmeye başladı. Mesela ekonomik hacimde 2007’de Kocaeli Türkiye’de dördüncüyken, şu anda ikinci oldu. Bu kadar müthiş bir şehirde yaşıyoruz. Bu şehre sevdalı bir kardeşiniz olarak bu şehre hizmet etmeyi kendimiz açısından çok büyük bir ayrıcalık olarak görüyoruz. Geçtiğimiz 14 yılda Kocaeli’ye sadece kamu olarak 17 milyar TL değerinde yatırım kazandırdık. Artık bütün hükümetlerin rüyası olan Körfez geçiş köprüsü rüya olmaktan çıktı. İlk tabla koyuldu inşallah Nisan ayında artık köprünün üzerinden araçla geçmeye başlayacağız. " diye konuştu.

"TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN BAŞARILI BİR YIL GEÇİRDİK"

Türkiye ekonomisinin gidişatına da değinen Bakan Işık, “2015 yılı hepimiz için çok zor geçti. Küresel ekonomideki dalgalanmaların bitmediği bir yıl oldu. İnşallah son çeyrek büyümeleri de olumlu gelecek ve yüzde 4 gibi bir oranla 2015 yılını kapatmış olacağız. Ama bütün bu zorluklara rağmen 2015’te Türkiye’de 775 bin otomobil üretimi yapıldı, 2 milyon 500 bin buzdolabı üretildi. 2 milyon 100 bin çamaşır makinesi üretildi, 67 binden fazla şirket kuruldu. Bunlar her alanda Türkiye’nin bütün zorluklara rağmen 2015’i başarılı şekilde kapattığının temel göstergeleri. Evet 2015 yılı zor geçti. 2016 yılı da zor geçecek. Ama 2016 yılı esnafımız ve ticaret erbabımız açısından daha kolay olacak. Biz bütün bu çalışmaları yürütürken Türkiye’nin iç piyasa hacmini de kullanarak Türkiye’nin 2002-2014 arasında yakaladığı niceliksel sıçramayı, niteliksel bir sıçrama ile taçlandırmak isterim” şeklinde konuştu.

"4. SANAYİ DEVRİMİNİ KAÇIRMAYACAĞIZ"

Bilim ve teknolojide ilerlemenin önemini de vurgu yapan Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’nin önündeki mecburi istikameti bilim ve teknolojidir. Dünyanın her yerinde dünyanın en büyüklerinden olmak istiyorsanız yapılacak en önemli şey bilim ve teknoloji yatırımıdır. Türkiye’nin bilim ve teknolojiyi en fazla üzerine yoğunlaştığı alan haline getirmedikçe 2023 hedeflerini yakalama şansı yok. Şu anda yoğun bir çalışmayı üretim reform paketi alanında yapıyoruz. Şu andaki üretimde sanayide karşılaştığımız tüm sorunların çözümüyle ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Artık Türkiye olarak 4. Sanayi devrimini de ıskalamak istemiyoruz. Artık Türkiye olarak 4. Sanayi Devriminde rol alan, teknoloji üreten ve bu teknoloji hem kendi sanayisinde kullanan hem de bütün dünyaya ihraç eden bir ülke olmak istiyoruz. Sanayi ekonominin lokomotifidir. İnanıyorum ki 4. Sanayi devriminin lokomotif şehri de Türkiye’de Kocaeli olacaktır. "

"TÜBİTAK AR-GE GEMİSİ OLARAK YAPILANDIRILACAK"

"Türkiye’de yatırım yapan herkesin fikri ve sınai haklarını garanti altına alan yeni biri patent yasasını önümüzdeki süreçte görüşeceğiz. Aynı zamanda TÜBİTAK’ı da Türkiye’nin AR-GE’sinin amiral gemisi olarak yeniden yapılandıracağız. Türkiye’nin geleceği parlaktır. Bu coğrafya hiçbir zaman kolay bir coğrafya olmadı. Bu coğrafyada güçlü olmanın, ayakta kalmanın tek yolu Türkiye’nin bilim ve teknolojide güçlü olmasıdır. Bu şekilde savunma da güçlü oluyor. Sanayi de güçlü oluyor. Ekonomi de güçlü oluyor. Bundan 10-15 yıl önce bu konulara Türkiye’nin eğilmeye mecali de yoktu, kaynağı da yoktu, imkanı da yoktu. Türkiye’nin dışa bağımlılığının en az noktada olması için her türlü çalışmayı yapacağız. "

"TÜRKİYE'NİN AYAĞINA PRANGA VURMAK İSTİYORLAR"

“Birileri de Türkiye’nin ayağına pranga vurmaktan geri kalmıyor. Ama Türkiye terörle en etkin şekilde mücadele ediyor. Terör örgütünün şu anda beli kırıldı. Kendilerince bölgesel kantonlar oluşturmaya çalıştılar. Ama beklemedikleri kadar sert bir darbe aldılar. Bu terör çok daha önce temizlenebilirdi. Ama bu kadar iğne ile kuyu kazarcasına ince bir şekilde çalışılmasının tek sebebi bölgedeki sivillerin zarar görmemesidir. Bu şekilde davranılmamış olsaydı terör oradan çoktan silinirdi. "

"CHP, HDP TABANINDAN OY ALACAK DİYE SEÇMENİNİ KÜSTÜRDÜ"

"Akademisyenlerimizin de ülke meselelerine yönelik düşüncelerini paylaşmaları en tabii haklarıdır. Ama hiçbir açıklama, hiçbir ifade terörü ve şiddeti övemez, mazur gösteremez. Bu işin vahim kısmı, hadi HDP’yi anladık onlar kendi iradeleriyle harekete edemiyorlar. Ama Cumhuriyet Halk Partisine ne diyeceğiz? Bu bildirinin içeriği Türkiye Cumhuriyeti’ni katliamlar suçlarken, terör örgütüne en küçük bir ima bile etmezken Cumhuriyet Halk Partisinin bildirinin içeriğini tartışmıyoruz gibi bir savunma yapması mümkün değildir. Cumhuriyet Halk Partisinin tavrını net bir şekilde ortaya koyması gerekmektedir. Cumhuriyet Halk Partisinin Türkiye’nin terörle mücadelesine destek vermesini bekliyoruz. Oradan üç-beş tane oy alacağım diye bunu yapıyorsanız. Oy da alamazsınız kendi tabanınızı da küstürürsünüz. "

"PARADUS İLE SİBER GÜVENLİKTE BÜYÜK ADIM ATILDI"

"Pardus konusunda da gerçekten bakanlık görevini aldığımız andan itibaren açık yazılım tabanlı kendi milli işletim sistemimizi çok iyi bir noktaya getirdik. Bu yıldan itibaren bizim bakanlıkta tüm sistemimiz artık Pardus’a geçiyor. Ben artık elektronik imzalarımı Pardus ile atıyorum. Hedefimiz kamuda Pardus’u tamamen yaygınlaştırmak. Bununla ilgili de çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye kamuda hiçbir ücret ödemeden kendi milli işletim sistemini kullansın istiyoruz. Bunun özel sektörde yaygınlaşması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Pardus’a geçtiğimizde siber güvenlik açısından da çok büyük bir adım atmış oluyoruz. Artık bilgi güvenliği devletin sınır güvenliği kadar önemli bir hale geldi. Şu anda elektronik kimlik kartlarını dağıtmaya başlıyoruz. Elektronik kimlik kartlarının işletim sistemini TÜBİTAK kendisi geliştirdi. Bunları da bundan sonra hızla arttırmaya devam edeceğiz. "

Bakan Işık törende komitelere ödüllerini vermesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Şili’ye hareket etmek üzere salondan ayrıldı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.