İşgalci İsrail'den sözde Ermeni Soykırımı için yasa tasarısı

İşgalci İsrail'den sözde Ermeni Soykırımı için yasa tasarısı

İsrail’de bazı muhalefet milletvekilleri salı günü sözde Ermeni soykırımını resmen tanımak ve her 24 Nisan'da anma günü düzenlemek için bir yasa tasarısı sundu.

Tasarı, Yuli Edelstein, İsrail Katz, Yoav Kish, Haim Biton ve Moshe Arbel ile birlikte Shas MK Yaakov Margi adlı milletvekilleri tarafından sunuldu.

2018'DE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

İsrail Parlamentosu'nda (Knesset), Haziran 2018'de oylanması planlanan ve 1915 olaylarının "Ermeni soykırımı" olarak tanınmasını öngören yasa tasarısı, dönemin İsrail hükümetinin karşı çıkmasıyla meclis gündeminden düşmüştü.

Dönemin muhalefet partisi Meretz lideri Tamar Zandberg tarafından gündeme alınan yasa tasarısı, Mayıs 2018'de İsrail Parlamentosu’nda 120 milletvekilinden yalnızca 16'sının katıldığı bir oylamada gündeme alınması kabul edilmişti.

Meretz Partisi, Türkiye’de 2018'de yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminden sonra İsrail hükümetinin de desteğiyle söz konusu yasanın kabul edilmesini hedefliyordu.

İSRAİL, ERMENİ İDDİALARINI NEDEN TANIMIYOR?

Londra Üniversitesi Royal Holloway Koleji'nde öğretim görevlisi olan Eldad Ben-Aharon, daha önce yazdığı bir analizde İsrail'in sözde Ermeni Soykırımı'nı bugüne kadar neden tanımadığıyla ilgili bir makale yazmıştı.

Ben-Aharon, makalesinde "Son yirmi yıldır İsrail’in Ermeni soykırımı politikasına yönelik ilgi artıyor. Akademisyenler, siyasetçiler, gazeteciler, aktivistler ve halk, İsrail’in 'Ermeni iddialarını soykırım olarak tanımama' konusundaki sabit tutumuna ilişkin nedenleri anlamaya çalışıyor. Geleneksel kanı, 'İsrail, Türkiye ile ilişkileri önemsiyor' veya 'İsrail, Azerbaycan'ı Ermenilere tercih ediyor' gibi hükümlere işaret ediyor. Ancak, gerçek daha karmaşık" demişti.

Eldad Ben-Aharon, "Kilit nokta, Türkiye ile ilişkilerin bozulma riski veya Azerbaycan'ın baskısından ziyade İsrail’in kendi parçalanmış demokratik süreçleri. Kısacası sorun, İsrail’in yasama ve yürütme organları arasındaki sorunlu dengeler ve 'yürütmenin Knesset üzerinde sahip olduğu sınırsız güçte' somutlaşıyor. İsrail'in tuhaf siyasi kültürü gereği yürütme, birçok oylamada sıkı koalisyon disiplini uyguluyor. Koalisyon birliği, Knesset üyelerinin hareket özgürlüğünden üstün olduğu için geriye çok az manevra alanı kalıyor" görüşünü dile getirmişti.

Karar

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.