Irkçılık yapan Nobel ödüllü bilim adamının ünvanları geri alındı

Irkçılık yapan Nobel ödüllü bilim adamının ünvanları geri alındı

Siyahlar ve beyazlar arasında entelektüel kapasite ve zeka açısından farklılıklar var demişti

DNA üzerine yaptığı çalışmaları ile Nobel ödülüne layık görülen Amerikalı bilim insanı James Watson'ın tüm onursal unvanları yaptığı ırkçı yorumlar nedeniyle geri alındı. Watson, genlerin siyahlar ve beyazlar arasında entelektüel kapasite ve zeka açısından farklılıklar oluşturduğunu ve bunun zeka testlerinde ortaya çıktığını ileri sürmüştü.

Daha önce benzer yorumlarına ilişkin uyarılar alan ve eleştirilen Watson, ırkçı yorumlar yapmakta ısrar edince eskiden başkanı olarak görev yaptığı Cold Spring Harbor Laboratuvarları tarafından verilen Emeritus Şansölye ve Oliver R Grace Emeritus Profesörlüğü unvanlarının yanı sıra onursal mütevelli heyeti üyeliği de geri alındı.

Amerikan PBS kanalında kendisi ile ilgili yayınlanan bir belgeselde kullandığı ifadeler nedeniyle bunlar başına gelen Watson, genlerin siyahlar ve beyazlar arasında entelektüel kapasite ve zeka açısından farklılıklar oluşturduğunu ve bunun zeka testlerinde ortaya çıktığını ileri sürdü.

Bilim dışı, temelsiz ve pervasız

90 yaşındaki moleküler biyolojistin bu sözlerinin ardından laboratuvarı resmi bir açıklama yayınlayarak yapılan "Bilim dışı, temelsiz ve pervasız kişisel açıklamaların" tamamen reddedildiği duyuruldu ve şu ifadeler eklendi:

"Dr.Watson'ın sözleri kati suretle kurumumuzu, heyetimizi, fakültemizi, çalışanlarını veya öğrencilerini temsil etmez ve bağlamaz. Laboratuvarımız bilimin önyargıları destekleyecek şekilde hatalı ve kötü kullanımını kınamaktadır."

Irkçı değil dar görüşlü bir yorum sadece

Watson'ın oğlu Rufus Watson ise yaptığı açıklamada babasının Ekim ayında geçirdiği trafik kazasından bu yana evde bakım altında olduğunu ve çevresinde olup bitenlerden asgari düzeyde haberdar olduğunu söyleyerek babasının ırkçı olmadığını sadece genetik kader konusunda dar görüşlü bir yoruma sahip olduğunu kaydetti.

Watson 1953 yılında DNA'nın çift helezonlu yapısı olduğunu ve bilgi transfer etme görevi gördüğünü keşfeden kişi olmuştu. 1962 yılında da Nobel ödülü almıştı.

Euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.