İran yaptırımları sonrası Çin bizden henüz petrol talep etmedi

İran yaptırımları sonrası Çin bizden henüz petrol talep etmedi

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el Falih, Amerika Birleşik Devletleri'nin 8 ülkeye tanıdığı İran petrolü muafiyetinin sona ermesine rağmen Çin'in kendilerinden henüz ham petrol talebinde bulunmadığını söyledi.

Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Konferansı kapsamında Pekin'de bulunan Suudi bakan, Asya ülkelerinin daha fazla ham petrol talebinde bulunup bulunmadığı yönündeki bir soruyu, "Henüz bir talep gelmedi. Mayıs ayının başında, haziran ayına yönelik talepleri göreceğiz ve bu konuda duyarlı olacağız." diye yanıtladı.

"Petrol ihtiyacı olanlar hangi numarayı arayacağını bilmeli"

El Falih, 8 ülkeye sağlanan İran petrolü muafiyetinin sona ermesinin hemen akabinde üretimi arttırmanın çok acil bir durum olmadığına işaret etti.

Suudi bakan, "Müşterilerimizi ihtiyaç duydukları petrolü bulma konusunda çaresiz bırakmayacağız. Bu durumu dengeleyebileceğimizi düşünüyorum. Kolay olmasa da küresel ölçekte petrol piyasalarının dengede kalmasını sağlayacağız. Ayrıca İran petrolünü değiştirmek isteyen müşterilerin hangi numarayı arayacaklarını ve bizim de bu duruma hazır olduğumuzu bilmeleri gerekiyor." şeklinde konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri, İran'a uyguladığı ekonomik yaptırımlar kapsamında kasım ayında bu ülkeden petrol alımını yasaklamış ancak aralarında Çin ve Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeye geçici muafiyet getirmişti.

Bu arada AB ve Türkiye'nin ardından Pekin yönetimi de ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları yeniden hayata geçirmesini eleştirdi.

ABD'li yetkililer ise perşembe günü yaptıkları farklı açıklamalarda, Çin'in İran ham petrolüne alternatif arz bulabileceğinden emin olduklarını belirtti.

Ekonomik yaptırımların uygulamaya konulmasından önce İran, günlük 4 milyon varil ile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ne (OPEC) en büyük desteği sağlayan ülkelerden biriydi.

Kasım ayında yaptırımların yeniden devreye girmesiyle günlük 1 milyon varile geriledi.

Beyaz Saray'dan pazartesi günü yapılan açıklamada, daha önce İran petrol yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkeye yeni muafiyet hakkı verilmeyeceği duyurulmuştu.

İran ile Çin arasındaki ticaret hacmi yüzde 31,2 azaldı

Bu arada İran ile Çin arasındaki ticaret hacmi mart ayında yüzde 31,2 azaldı.

Çin Genel Gümrük İdaresinin verilerine göre, geçen yıl martta 3,2 milyar dolar olarak kaydedilen Çin ile İran arasındaki ticaret hacmi bu yıl aynı dönemde 2,2 milyar dolara geriledi.

Buna göre iki ülke arasındaki ticaret hacmi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31,2 düştü.

Geçen yıl aynı dönemde İran'a 1,05 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Çin'in bu ülkeye ihracatı yüzde 34 düşüşle 693 milyon dolar oldu.

Çin'in İran'dan ithalatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,5 azalarak 2,1 milyar dolardan 1,5 milyar dolar seviyesine indi.

aa,euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.