İran: Müslüman ülkelerin arasına girmeyin

İran: Müslüman ülkelerin arasına girmeyin

İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, NATO'nun Suriye'ye karşı tutumunu eleştirerek Müslüman ülkelerin sorunlarını kendi aralarında çözmesi gerektiğini söyledi

İran Savunma Bakanı Ahmed Vahidi, Türk keşif uçağının düşürülmesinin ardından NATO’nun Suriye’ye karşı tutumunu eleştirerek iki Müslüman ülke Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin, Batılı ülkeler tarafından belirlenmemesi gerektiğini söyledi.

Zaman'ın haberine göre, Ankara-Şam arasında yükselen tansiyonunu değerlendiren General Vahidi, her iki ülkeden konuyu kendi aralarında diyalogla çözmelerini isteyerek, var olan tansiyonun bölge barışı ve güvenliğine zarar verdiğini ve düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

NATO’nun dünkü Suriye’ye karşı sert çıkışının nedeni ile ilgili soruya karşılık, İranlı bakan, "NATO ve Batılı ülkelerin bu çıkışı, onların Suriye yönetimine karşı siyasi tutumunlarından kaynaklanıyor. İki Müslüman ülkenin ilişkileri Batılı ülkeler tarafından belirlenmemelidir, belki kendileri aralarında sorunları halletmeliler. NATO veya yabancı herhangi bir gücün konuya girmesi büyük bir yanlıştır" diye konuştu.

İki ülkeden sorunlarını birlikte ve diyalogla çözmesini isteyen Vahidi, "Gerginlik, bölge ülkelerini daha büyük krize sokacak meseleye dönüşebilir. Yanlış yolun devam ettirilmesine ısrar edilmemeli ve sorunu, milli egemenliğine saygı çerçevesinde diyalog yöntemi ile çözmek gerekir" dedi.Vahidi, "İki ülke arsında gerginlik varsa, bir uçak, yanılışlıkla bile olsa, karşı ülkenin sınırı geçerse o ülkenin reaksiyon göstermesi doğal bir hareket" ifadesini kullandı.

Dünya Bülteni