İran gazını Avrupa'ya taşıyacak projeye teşvik belgesi

İran gazını Avrupa'ya taşıyacak projeye teşvik belgesi

İran doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak boru hattı projesi için yaklaşık 6 milyar dolarlık yatırım teşviki sağlandı. Projeye vergi indirimi, KDV istisnası ve sigorta primi işveren hissesi destekleri verilecek.

İran doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak projeye teşvik geldi. İran doğalgazını Türkiye üzerinden Almanya'ya taşıyacak boru hattı için yapılacak yaklaşık 6 milyar dolarlık yatırım teşvik belgesine bağlandı. Boru hattının Türkiye'den geçecek yaklaşık bin 720 kilometrelik bölümü için 2,4 milyar dolar tutarında makine ve teçhizat ithal edilecek. Türkiye, projeye KDV ve Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi ve işveren sigorta primi desteği verecek. Teşvik Aralık 2013 Yatırım Teşvik Belgeleri Raporu'nda yayınlandı. 

25 Temmuz 2013'te Bakanlar Kurulu'nun aldığı bir kararla gündeme gelen İran doğalgazını Türkiye üzerinden Almanya'ya taşıyacak boru hattı için süreç hızlanıyor. Enerji Bakanlığı'nın boru hattının geçeceği bölgelerde kamulaştırma çalışmalarına başladığı proje, yatırım teşvikinden de yararlanacak.  Türkiye, bu kapsamda yapılacak ithalata Gümrük Vergisi muafiyeti uygulayacak. Projeye; vergi indirimi, KDV istisnası ve sigorta primi işveren hissesi desteği ve teşviki sağlanacak. Proje kapsamında 500 kişi istihdam edilecek. Boru hattı, Bakanlar Kurulu kararında yer alan kamulaştırma bölgelerine göre Ağrı'dan başlayacak. Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Sivas, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale üzerinden başkent Ankara'ya ulaşacak. Buradan Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale'ye uzanarak deniz altından Tekirdağ'a çıkacak ve hemen ardından Edirne'de son bulacak. Uzunluğu bin 720 kilometre olan boru hattının yatırım tutarı 11,5 milyar TL. Hattan ilk etapta 15 milyar metreküp, daha sonra 35 milyar metreküpe kadar doğalgaz akışının yapılması hedefleniyor. EKONOMİ SERVİSİ

Doğalgaz tüketimine fren geldi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2014 yılı için yıllık doğalgaz tüketim tahminini 46 milyar 500 milyon metreküp olarak belirledi. 2013 yılında tüketim 46,1 milyar metreküp olarak gerçekleşmişti. Türkiye'de elektrik üretiminde, şehirlerde ısınma amaçlı ve sanayide yakıt olarak gerçekleşen taleple her yıl doğalgaz tüketiminde görülen hızlı artışta, bu yıl frene basıldı.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.