Irak'taki sığınmacıların yağmur çilesi

Irak'taki sığınmacıların yağmur çilesi

Irak'ın Erbil kentinde etkili olan aşırı yağışlar, çadır kamplarda kalan sığınmacıların hayat şartlarını zorlaştırıyor.

Irak'ın Erbil kentinde etkili olan aşırı yağışlar, çadır kamplarda kalan Suriyeli sığınmacılar için çileye dönüştü.

Erbil'e 30 kilometre uzaklıktaki Kevırgosk Kampı sakinleri, bir yandan çadırlarını basan suyla uğraşırken diğer taraftan kamp alanının çamur deryasına dönüşmesi nedeniyle zor anlar yaşadı. Kadınlar çadırların ıslanan zeminini kurutmaya çalışırken, erkekler etrafı temizleyip, gerekli tedbirleri almaya çalıştı. Çamur nedeniyle sığınmacıların kamp alanında zorlukla yürüdükleri görüldü. Çoğu sığınmacı, çamura bulanan ayakkabısını temizlemek zorunda kaldı. Ancak ikinci bir ayakkabısı olmayanlar için sıkıntı daha da büyüdü.

İnsani bir dram yaşayan sığınmacılar, özellikle kış şartlarının başlamasıyla çadır hayatının çekilmez hale geldiğini söyledi. Suriyeli sığınmacı Şuvafe Nevaf (40), çadırlarının yağmur suları içinde kaldığını, geceleri "çocuklarına bir şey olacak" korkusundan dolayı uyuyamadıklarını söyledi. Çocuklarının nezle olduğunu anlatan Nevaf, "Maddi durumumuz kötü olduğu için birkaç metre naylonu alamıyoruz. Yaklaşık 3 yıldır buradayız. Artık yağmura ve soğuğa dayanıklı çadırlar yapsınlar" dedi.

Suriye'nin Haseke vilayetinden kaçıp kampa sığınan İlham Abdurrahman ise iki yıldır ailesiyle kaldığı kampta yaşam şartlarının çok ağır olduğuna dikkati çekerek, "Çok kötü bir durumdayız. Kimse yardıma gelmiyor. Sabaha kadar gözümüze uyku girmiyor. Çadırlarımızı su bastı. Üç yaşındaki çocuğum hasta. Hastalığının ağırlaşmasından endişe ediyorum" diye konuştu.

Kevırgosk Kampı Müdürü Haval Arif, çadırların tamir edilmesi için bir ekip oluşturduklarını ancak aşırı yağış nedeniyle zararın büyük olduğunu, bir anda herkesin yardım çağrısına yetişemediklerini söyledi. Arif, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümeti ile Erbil'deki Birleşmiş Milletler yetkililerinin sığınmacılara yardım noktasında gerekeni yaptığını savundu.

Suriyeli sığınmacıların kaldığı Kevırgosk Kampı'nda yaklaşık 15 bin kişi barınıyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.