İntihar kararı ve sonrası

Geçen Pazar günüydü. Eve geç saatlerde geldim. Mail kutumu açtım. Feryat eden, yardım elini uzatan bir mektup. Mail adresine baktım, Türkiye'den değildi. Bir Avrupa ülkesinden yazıyordu. Gelen maillere özel cevap verme imkanım ve zamanım olmuyordu.

Cevabı yazsam, en erken Pazartesi yazardım, o da ancak Salı günü köşemde yayınlanırdı. Ama beklemeye zaman ve fırsat yoktu. Gecenin geç bir saatinde yorgun kafayla alelacele bir şeyler çiziktirmeye çalıştım, gönderdim. Sabah oldu, mailin cevap kutusuna baktım, bir şey yoktu. Öğleyin, akşamleyin denedim, yine herhangi bir şey görünmüyordu.

Ama içim içimi yiyordu, "Acaba faydalı olamadım mı, dualarım cevap bulmadı mı?" diye merakım gittikçe artıyordu. Çok şükür, Salı sabahı mail kutuma baktım, cevap gelmişti. Birkaç cümle teşekkür ifadeleriydi yazdıkları. Bu bana yetmişti. Yirmi yaşın altında bir genç kızımızdan cevap almak sevindirmişti beni...

GELEN MEKTUP

Hocam, intihar etmek istiyorum. Artık bu hayatın hengâmesi, evde annemle yaşadığım huzursuzluk, beni sürekli kırması, üzmesi açıkça benden soğuduğunu, istemediğini ifade etmesi, kardeşlerimle aramda ayrımcılık yapmasına artık dayanamıyorum. Annemle olan problemler ve bir takım başka problemlerden dolayı yaşamak çok anlamsız geliyor bana.

Sadece nefes alıp veren bir cisimim, başka da bir şey değil. "Annenle konuşun" diyeceksiniz belki, ama denenmemiş bir şey değil. Faydası yok. Ben yaşamak istemiyorum ve kafama koydum çok kararlıyım. Size yazmamdaki sebep, intiharın ne derece günah olduğunu öğrenmek. İntihar ederek ölen kimseler dinden çıkmış olarak mı ölmüş oluyorlar? İntihar edenin yeri ebedi cehennem midir gerçekten?

(Rumuz: ???)

BİR TAVSİYE

Bu genç yavrumuz ve bu tür zor durumda olanlar için elinizi açıp bir dua eder misiniz?

YAZDIĞIM CEVAP

Sevgili kızım Allah'a inanıyorsun değil mi? Tabii ki inanıyorsun. Sen kendiliğinden mi dünyaya geldin? Seni dünyaya Allah gönderdi. Bu beden senin mi? Bu göz, bu kulak, bu el ve ayak senin mi? Hangi pazardan, hangi çarşıdan aldın, kim verdi? Elbise senin, ayakkabı senin, ama saç senin mi?

Başındaki bir saç telini yapabilir misin? "Benim" diye iddia edebilir misin? Bunlar sana emanet değil mi? Arkadaşından aldığın bir küçük emaneti bile onun izni olmadan kullanamazsın. Sorarak kullanabilirsin ancak. Bu beden, bu can, bu hayat ve ruh da senin değil. Onun izni olmadan, onun müsaadesi olmadan ona zarar veremezsin.

Hayatı kim verdiyse ancak o alır, ruhu kim verdiyse ancak o teslim alır. Alma zamanını da o belirler. Sen belirleyemezsin. Yoksa emanete ihanet edersin, Allah karşısında suçlu olursun. Allah'ın bir ismi Muhyî'dir, hayatı verir. Bir ismi de Mümit'tir, ölümü verir. Hayat da onun elinde, ölüm de. Bu beden gemisini batıramazsın, bu vücut uçağını düşüremezsin, bu hayat binasını yakamazsın.

Böyle bir yetkin yoktur. Var dersen, Allah ile arayı açman lazım. Bunu da yapamayacağına göre, şeytanın senin için kazdığı kuyuya düşme. Sonra dünyada da suçlu olursun, âhirette de suçlu olursun. Hem dünyanı yakarsın, hem da âhiretini. Allah bizi dünyaya niçin gönderdi?

Niçin bu hayatı verdi? Onun emrini tutalım, yasaklarından kaçınalım diye değil mi? Ölmeye sen karar veremezsin. Karar Allah'a aittir. Kendini yaratıcının yerine koyamazsın. Kulluğunu bil. Kul olarak Allah'ın razı olacağı şeyleri yap. Onun sevmediği, istemediği, razı olmadığı, kabul etmediği şeylere yanaşma. Yarın Allah sana sorsa, "Benim işime niye karıştın" diye ne cevap vereceksin? "Anneme kızdım, annemle geçinemedim, annemle kavga ettim de intihar ettim" desen, bu cevabı Allah kabul edecek mi? Yakayı kurtarabilecek misin? Gel aklını topla, kalbindeki imanın sesine kulak ver.

Duaya sarıl, içini Allah'a aç ve Allah'a arz et sıkıntılarını. Kur'an'ı dinle, Peygamberimizin sevgisini düşün bir an. Yarın onun huzuruna suçlu olarak girebilir misin? "Benim getirdiğim dini kendi kafana göre uydurdun" derse, ne diyeceksin? İntiharı günaha olarak görmezsen, basit olarak görürsen, tabi ki dinden çıkarsın. Ahirete bu şekilde gidersen Cennet yolunu nasıl bulacaksın?

Cehennemlik bir işi yapmaya cesaret edebilir misin? Bulunduğun ülkede imana, İslâma, Kur'ân'a muhtaç olan o kadar insan var ki, gidip onları kurtarman lazımken, şeytana uymaya çalışıyorsun. Adem babamızı Cennetten çıkaran şeytandan intikam almak istiyorsan, onun dediğini değil de, Allah'ın ve Resulullah'ın dediği yap, onların razı olmayacağı işlere yanaşma!

Bak ben sana dua edeceğim, sen de "Allah'ım! bana sevgini ver. Seni sevenlerin sevgisini ver. Beni kötü düşüncelerden koru!" de, sürekli euzü besmele oku, Felak ve Nas surelerini oku. Ayetelkürsi duasını oku. Secdeye var, Allah'a yalvar, yakar, kötü düşüncelerden kurtul!

Sen Allah'ın sevdiği bir kulsun ki, beni seninle buluşturdu. Allah'a emanet ol. Onun kulu olmaya çalış. Onun istemediği, sevmediği, razı olmadığı bir şeye teşebbüs etme. Allah'a emanet ol. Selamlar, dualar.

GELEN CEVAP

Allah sizden razı olsun, vakit ayırdığınız ve dualarınız için. Çok duygulandır dınız beni. Yaşamak sanırım bir sanat ve ben berbat bir sanatçıyım, sanatımı da icra edemiyorum, yüzüme, gözüme bulaştırıyorum ki bugün böyleyim. Allah yar ve yardımcınız olsun. Size çok teşekkür ederim. Selam ve dua ile.
Bugün

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.