İnternetin orijinal kaynak kodları NFT olarak 5.4 milyon dolara satıldı

İnternetin orijinal kaynak kodları NFT olarak 5.4 milyon dolara satıldı

Dünyayı değiştiren internete ait ilk orijinal kodlar NFT (değiştirilemez kripto varlık) olarak 5.4 milyon dolara satıldı.

World Wide Web'in (www) program kodunu yazan Tim Berners-Lee, internetin açık kaynak kodunu Sotheby's müzayede evinde 5.4 milyon dolara sattı.

İnternetin kaynağı olan kod yaklaşık 10.000 satır uzunluğunda.

Kazanan teklifi veren kişinin kimliği açıklanmadı. Sotheby’s’e göre Berners-Lee’nin NFT’si, şimdiye kadar satılan dijital sanat eserlerinin en değerlileri arasında yer aldı.

İngiltere doğumlu Berners-Lee, interneti İsviçre'nin Cenevre kentinde yer alan bilimsel araştırma laboratuvarı CERN'de 1989'da icat etti.

yüzyılda matbaadan bu yana insanlığın en önemli icatlarından biri olarak kabul edilen internet, geçen zaman içerisinde tahmin edilemeyecek kadar değişti. O değişim ve yeniliklerden biri de kripto paralar ve blok zinciri teknolojisi oldu.

Satılan NFT içinde ne var?

NFT dosyası, Berners-Lee tarafından icat edilen üç dil: HTML, HTTP ve URI protokollerini içeren 9 bin 555 satırlık kod bulunduruyor.

Berners-Leen ayrıca Apple'ın kurucusu Steve Jobs şirketten ayrıldıktan sonra kurduğu NeXT firmasında 'Objective C' programlama dilini de geliştiren kişi oldu.

Neden NFT olarak satıyor?

NFT'ler Etherium kripto para birimi ile satın alınıyor. Berners-Lee neden bir NFT? sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bir bilgisayar bilimcisiyseniz, uzun yıllardır kod yazıyorsanız bu aslında size en doğal seçenek olarak görünür. Tamamen dijital bir eser üzerine imzamı dijital olarak atmak ve satışı da dijital olarak yapmak bana doğru geliyor."

En pahalı NFT 70 milyon dolar

NFT olarak bilinen yeni bir değer piyasası bulunuyor ve dijital varlıkların sahiplikleri burada el değiştiriyor. Orijinal kaynak kod, dijital bir poster üzerine tüm kodların dizilimi şeklinde tasarlanmış olan bir görsel animasyon.

Bu türden dijital animasyonlar ve varlıklar son dönemde ilgi görüyor. Şimdiye kadar en yüksek rakam 70 milyon dolar ile Beeple olarak bilinen Amerikalı dijital sanatçı Mike Winkelmann'a ödendi.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.