İnternet 'sosyal medya' için kullanılıyor

İnternet 'sosyal medya' için kullanılıyor

Türkiye'de 16-74 yaş grubunda internet kullananların oranı yüzde 55,9 olarak belirlendi. İnternet en fazla sosyal medya için kullanılıyor.

Türkiye'de 16-74 yaş grubundaki bireylerde bilgisayar kullananların oranı yüzde 54,8, internet kullananların oranı yüzde 55,9 oldu. Düzenli internet kullanıcılarının oranı ise yüzde 94,2'ye yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK), 2015 yılı nisan ayında gerçekleştirilen Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, bu yılın nisan ayında bilgisayar ve internet kullanım oranları 16-74 yaş grubundaki bireylerde sırasıyla yüzde 54,8 ve yüzde 55,9 oldu. Bu oranlar erkeklerde yüzde 64 ve yüzde 65,8 iken, kadınlarda yüzde 45,6 ve yüzde 46,1 olarak gerçekleşti. Bilgisayar ve internet kullanım oranları, geçen yıl yüzde 53,5 ve yüzde 53,8 olmuştu.

Türkiye'de 10 haneden 7'si internet erişim imkanına sahip bulunuyor. Türkiye genelinde internet erişim imkanına sahip hanelerin oranı bu yılın nisan ayında yüzde 69,5 oldu. Evden internete erişimi olmayan hanelerdekilerin yüzde 59,5’i evden internete bağlanmama nedeni olarak internet kullanımına ihtiyaç duymadıklarını belirtirken, bunu yüzde 44,7 ile internet kullanımının yeterince bilinmediği, yüzde 38,5 ile bağlantı ücretlerinin yüksekliği takip etti.

Genişbant internet erişim imkanına sahip haneler yüzde 67,8'i buldu. Buna göre hanelerin yüzde 37,4’u sabit genişbant bağlantı (ADSL, kablolu internet, fiber vb.) ile internete erişim sağlarken, yüzde 58,7’si mobil genişbant bağlantı ile internete erişim gerçekleştirdi. Darbant bağlantı ise hanelerin yüzde 2,7’sinde internet erişimi için kullanıldı.

Son 3 ayda düzenli internet kullanıcı oranı da yüzde 94,2 oldu.

Hanelerin yüzde 96,8’inde cep telefonu var

Bu yılın nisan ayında hanelerin yüzde 96,8’inde cep telefonu veya akıllı telefon bulunurken, sabit telefon bulunma oranı yüzde 29,6 oldu. Aynı dönemde hanelerin yüzde 25,2’sinde masaüstü bilgisayar, yüzde 43,2’sinde taşınabilir bilgisayar ve yüzde 20,9’unda internete bağlanabilen TV bulunuyor.

İnternet kullanım amaçları arasında sosyal medya ilk sırada yer aldı. İnternet kullanım amaçları dikkate alındığında, bu yılın ilk üç ayında internet kullanan bireylerin yüzde 80,9’u sosyal medya üzerinde profil oluşturma, mesaj gönderme veya fotoğraf gibi içerik paylaşırken, bunu yüzde 70,2 ile online haber, gazete ya da dergi okuma, yüzde 66,3 ile sağlıkla ilgili bilgi arama, yüzde 62,1 ile kendi oluşturduğu metin, görüntü, fotoğraf, video, müzik gibi içerikleri herhangi bir web sitesine paylaşmak üzere yükleme, yüzde 59,4 ile mal ve hizmetler hakkında bilgi arama izledi.

İnternet üzerinden alışveriş arttı

Bireylerin internet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı yüzde 33,1'e yükseldi. Geçen yıl internet üzerinden alışveriş yapanların oranı ise yüzde 30,8 olarak gerçekleşmişti. 

İnternet üzerinden alışveriş yapan bireylerin 2014 Nisan ile 2015 Mart aylarını kapsayan 12 aylık dönemde yüzde 57,4’ü giyim ve spor malzemesi, yüzde 27’si seyahat bileti, araç kiralama gibi, yüzde 25,5’i ev eşyası (mobilya, oyuncak, beyaz eşya vb), yüzde 22,4’ü elektronik araçlar (cep telefonu, kamera, radyo, TV, DVD oynatıcı vb), yüzde 18,4’ü kitap, dergi, gazete (e-kitap dahil) aldı.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.