Abdurrahman CANBEY

Abdurrahman CANBEY

İnternet, sırren tenevveret

Risale-i Nur hassasiyeti olanların bildiği bir konudur Sırren Tenevveret. Sırren yayma, yayılma ve nurlanma. İhlas sırrı gereği  şahsımızı, hodfüruşluğu ve gürültü patırtıyı katmadan fikrimizi kalpten kalbe inkişaf ettirme.

Bu konuda çok şey söylenebilir. En son üç yıl önce Risale-i Nur Enstitüsü tarafından Sırren Tenevveret  konulu bir arama konferansı bile yapıldı.

Risale-i Nur’u, nüfuz alanına dönüştürmemek, taliplisinin dikkatini dağıtmamak, hidayet elçiliğinin sınırlarında kalmak adına sırren tenevveret şuuri bir inkişaf.

Siyasi ve ticari zemine kaymayan, makam ve mansıbı olmayan, isteyenin istediği bir rıza ve sessizlikle marifet şualarına ulaştığı bir haldir sırren tenevveret.

Sırren tenevveret, hakikati gizlemek veya çok perdeli hale getirmek değil, belki hakikati, en doğru bir şekilde erbabının nazarına nurlu bir sır hassasiyetinde iç huzur ve güvenle sunmaktır.

Radyo lisanı ile Risaleyi duyurmak, sırren tenevveret içerisinde özel gizliliği ve kapalılığı olmayan bir mesleğin hakikat sırlarına vakıf  olarak yapılan  tebliğ  tarzıdır.

Sır ve nuraniyet. Bir içinde biri dışarıda iki kavramın birlikte keşfi. Biri kapatan, biri açan iki mananın birlikte hüküm icrası.

Son zamanlarda düşünmeye başladım internetle sırren tenevveret arasındaki münasebeti.

Evet, internet, sırren tenevveret.

Hidayet nimetini engelsiz ulaştırmak, mesajı yerine en hızlı ve sırlı eriştirmek için en münasip yol internet.

Şahıs fiziken yok. Tesir-i harici en az seviyede. Şahsın tahakküm ve dayatması da yok. Tamamen tercihler dünyası size ait.

İmtihanın, nefsinizle baş başa tuttuğu bütün anlar mevcut.

Müspette ve inkişafta, bilhassa Risale-i Nur mesleğinde kullanıldığı zaman sırren teneveret dairesinde iman nimetini ve marifeti en iyi yayan bir alem-i misal gibi.

Uzaktan eğitim veren üniversitelerin öğretim üyeleri daha genç ve taze beyinlerden oluşuyor. Hocanın tarzı ve davranışları en az seviyede e-eğitimde etkiliyor.

Bu da öğrenciyi kişiye değil esere yönlendiriyor.

İnternet, işte bizi şahıs ve fıtrat sınırlamasından ve sınırlı bilgiden alıp, ucu açık ve müspette kullanıldığında ehl-i tahkik olma fırsatı veren teknoloji harikası bir nimetle buluşturuyor.

Belki milattan önce ve sonra takvimlerinin yanına, internetten önce ve sonra demek gerekecek.

Hele bir Google var ki, bilgi sağanağını anında veriyor aklınıza ve düşüncelerinize. Sizi ıslatırcasına bilgi yağmuruna emanet ediyor.

Bütün mesele sırren tenevveret içinde kesrette boğulmadan, aramalarda kendi pencerelerimizi açıp ilerlemek, başka pencerelere dalmamak.

Evet sırren tenevveret internet desek, hakikatin bir ucu ile doğru ilişkilendirmiş olur muyuz?

Ya da internet, sırren tenevveret.

Ferit makamının bütün hususiyetlerinin tezahür ettiği bir marifet iklimine çevirebiliriz interneti.

İşte Risale Haber.

Üç ayda, 42 dilde, tercümesi anında yapılabilen ve on binleri bulan okuyucusuyla tam bir sırren tenevveret mecrası.

İstifade edenin duasına mazhar olduğunuz, ancak hakimiyet kuramadığınız, hidayete vesile olabildiği, ancak nüfuz temin edemediğiniz, şahsınızın bir hiç olduğu tebliğ aracı ve hizmet vesilesi internet.

Marifet internette değil elbette. İnterneti marifet için kullanmaktadır hüner.

Deşifresi, sui istimali ve menfisi konumuz dışı.

Müspet internet, dünyayı “yeryüzü bir mescid” mesabesinde tutan, yerküreyi bir ders salonu yapan bir kürsü gibi. Şimdi artık küre-i arzın dershaneleri çok.

“Benden dinlesinler” hükmü, sırren tenevverete ve ihlasa uymadığı için zaten hükmen mağlup.

Mekan ve zaman üstünde yaşayan bir Üstadın tarzı telekkisi, “Birimiz şarkta, birimiz garpta olsak ta beraberiz” hükmü ile birlikte, manen ve fikren ve cisimlerin fizikdışı nakli internetle tahakkuk etmesi sayesinde, “cehalet” düşmanı ile cihat etmek daha kolay.

Yeter ki sağlıklı metotları ve vasıtaları ciddi bir şekilde gündemimize alalım.

İnternet, sırren tenevveret.

Bilmem siz ne dersiniz?

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.