İnsanların zihinde canlandırdıkları görüntülendi

İnsanların zihinde canlandırdıkları görüntülendi

Japonya'da bilim insanları, epilepsi hastalarının beyinlerine yerleştirdikleri elekrotlarla insanların zihinde neler canlandırdığını gören bir çalışmaya imza attı

Japon bilim insanları, insanların zihinlerini görüntüleyebilen bir teknoloji geliştirdi. Çalışmanın baş yazarı olan Ryohei Fukuma konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Dikkatin, algılanan görüntülerin sinirsel temsillerini değiştirdiği biliniyor" ifadelerini kullandı.

İnsanın hayal ettiği beyin dalgasına ait kalıplardan belirlenebiliyor

Osaka Üniversitesinde çalışan araştırmacılar bu ay Commucations Biology bülteninde yayımlanan makalelerinde, bir insanın hayal ettiği şeyin o insanın beyin dalgasına ait kalıplardan belirlenebildiğini ortaya çıkardılar; üstelik kişinin zihnindeki bu görüntü, kişinin baktığı şeyden farklı olsa bile.

İster bir arkadaşımızla konuşurken olsun, ister bir film izlerken veya güzel bir gün batımını seyrederken; gerçek hayattaki görüntülere baktığımızda beyinlerimiz bu görsel bilgileri elektrokortikogram adlı bir yöntemle tespit edilebilir şekilde alıyor. Söz konusu yöntem, beyindeki elektriksel faaliyet kalıplarını tespit ediyor. Fakat bu kalıplar sabit değil; o an dikkatimizi verdiğimiz veya hayal ettiğimiz şey ile değişiyorlar.

Çalışmanın baş yazarı olan Ryohei Fukuma, "Dikkatin, algılanan görüntülerin sinirsel temsillerini değiştirdiği biliniyor. Ancak farklı bir görüntü hayal etmenin de bu temsilleri değiştirip değiştirmediğini bilmiyorduk" diyor.

Ağır felçli hastalar için iletişim cihazı geliştirilebilir

Araştırmacılar bu durumu test etmek için epilepsi hastalarıyla birlikte çalışarak yeni bir teknoloji geliştirdiler. Epilepsi hastalarının beyinlerine, hayal ettikleri görüntülerin elektrokortikogram çıktılarını kaydedip görüntülemeyi sağlayan elekrotlar yerleştirildi. Gerçek zamanlı çıktıların görüntüsü gösterilen hastalara, zihinlerinde bir "manzarayı", "insan yüzünü" veya "kelimeyi" temsil eden farklı bir görüntü canlandırmaları söylendi (örneğin, çeşitli tipte görüntülere bakarken bir insanın yüzünü düşünmeleri istendi). Araştırmacılar bu sayede çıktıyı kontrol ettiler.

Makalenin kıdemli yazarı Takufumi Yanagisawa, şöyle konuşuyor:

"Elde edilen sonuçlar, insanlar görüntülere bakarken ve onları hayal ederken meydana gelen beyin faaliyetleri arasındaki ilişkiyi açıklığa kavuşturuyor. Zihinde canlandırılan görüntülerin elektrokortikogram çıktıları, hastaların gördüğü gerçek görüntülerin meydana getirdiği çıktılardan farklıydı. Çıktılar, hastalara gerçek zamanlı geri bildirim sağlandığında çok daha farklı bir hale gelecek şekilde de düzenlenebiliyordu. Sonuçların gösterdiği üzere bu teknolojiyi kullanan bir gözlemci, deneğin zihninde canlandırmasıyla kontrol edilen bir çıktı görüntüsü elde edebilir."

Deneklerin zihninde var olan görüntüleri doğru şekilde gösteren bu yeni teknoloji, ağır felçli hastalar için iletişim cihazı geliştirilmesinde de kullanılabilir.

Akşam

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum