İnsani yardımda dünyada 4. ülke konumundayız'

İnsani yardımda dünyada 4. ülke konumundayız'

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Christos Stylianides'i Bakanlıktaki makamında kabul etti.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Kıbrıs sorunu 50 yıllık tarihinde çözüme en yakın olduğu bir noktadadır ve inşallah ilkbaharda bir anayasayı referanduma sunacak noktaya getirebileceklerdir" dedi.

 Bozkır, İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Christos Stylianides'i Bakanlıktaki makamında kabul etti.
 
Türkiye'de 2 milyonun üzerinde Suriyelinin misafir edildiğini hatırlatan Bozkır, AB ülkelerinin önemli bir mülteci kriziyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Bu ortak sorunda Türkiye ve AB olarak özellikle illegal göçün önlenmesi, legal bir yapıya kavuşması, Türkiye'deki Suriyelilerin denizlerde boğularak değil saptanacak kotalar çerçevesinde insan onuruna yakışır şekilde Avrupa'ya mülteci hakkı almış vaziyette göçmelerini umut ettiklerini söyleyen Bozkır, "Sadece kamplar değil, eğitim, sosyal entegrasyon ve bulundukları yerlerde mevcut bazı sorunların aşılması gibi çok önemli sorunlar var. Bunları Stylianides ile görüşeceğiz" diye konuştu.
 
Bakan Bozkır, uluslararası alanda Türkiye'nin insani yardım alanında önemli katkılar sağladığını ve 2015 itibarıyla dünyada en çok insani yardım veren 4. ülke konumunda olduğunu belirtti. Volkan Bozkır, bu katkıları gelecek dönemde de sürdüreceklerini vurguladı.
 
Stylianides de özellikle devam eden sığınmacı krizi konusunda yararlı görüşmeler yapacaklarına olan inancını dile getirdi. Sığınmacı krizi konusunun en öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldığını anlatan Stylianides, "Bu, uluslararası bir konu. Hiçbir ülke bu krizden tek başına etkilenmiyor. Türkiye bu konuda kilit ülke. Bu krizle başa çıkabilmek için birbirimize destek olmalıyız" ifadelerini kullandı.
 
Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmeler
 
AB Bakanı Bozkır, İsrailli yetkililerin Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi yönünde anlaşmanın sağlandığı yönündeki açıklamaların sorulması üzerine, bu konuyla ilgili varsa gerekli açıklamayı Dışişleri Bakanlığının yapacağına işaret ederek, "Böyle önemli konularda dış politikada iki kavram önemlidir. Bir tanesi mahremiyet, bir tanesi müphemiyet. Onun için bu aşamada dışişleri bakanlığının açıklamasıyla yetinmemizin doğru olacağını düşünüyorum" yanıtını verdi.
 
Türkiye ile AB arasında 29 Kasım'da yapılan zirvede alınan kararlardan biri olan Türkiye'ye, Suriyeliler için kullanılmak üzere verilecek 3 milyar avro için nasıl bir yol haritasının izleneceği sorusu üzerine ise Bozkır, gerek zirvede gerekse dün Brüksel'deki toplantıların ana maddesinin taraflar arasında işbirliğini artırmak ve 3 milyar avronun nasıl kullanılacağı ve bununla ilgili mekanizmaların nasıl işleneceği konularının olduğunu bildirdi.
 
Bozkır, şöyle devam etti:
 
"Bu 3 milyar avro Türkiye'ye yapılmış bir katkı değildir. Türkiye bütçesine yapılan bu katkı karşılığında Avrupa topraklarına ulaşmış bulunan mültecilerin Türkiye'ye gönderilmesi ve yerleştirilmesi gibi bir paket de söz konusu değildir. Buradaki amaç, Türkiye'de mevcut durumdaki insanların eğitim bakımından karşılaştıkları sorunların giderilmesi. Türkiye'de 700 bin mülteci çocuğu eğitim yaşındadır ve bunların 400 bini ilköğretim çağındadır. 60 bin mülteci çocuğu Türkiye'de doğmuştur. Bunlar gerçekten insanlık açısından yardım edilmesi gereken gruplardır. Bu çerçevede 3 milyar avro Türkiye'ye bir yılda verilecektir. Bununla ilgili mekanizmalar AB'nin kendi sorumluluğundadır. Bu paranın bir araya getirilmesi için çalışmalar sürmektedir. AB ile vardığımız mutabakat illegal göçün önlenmesi, bu göçün kaynağı olan organizatörlerin cezalandırılması, bu göçün legal hale getirilmesi ve AB'nin belirleyeceği kotalarla insanların, insan onuruna yakışır şekilde Avrupa'ya intikalinin sağlanması."
 
Ocak ayında Türkiye ile AB arasında bir çalışma grubu oluşturulacağı bilgisini veren Bozkır, bu grupta göç konusunda mevcut rakamların nasıl aşağıya indirileceğinin, Türkiye'nin bu konuda attığı adımların değerlendirileceğini anlattı.
 
AB üyesi Stylianides de sığınmacı çocuklarının eğitiminin önemine dikkati çekerek, eğitimin radikalleşmenin en büyük silahı olduğunu dile getirdi.
 
Kıbrıs'ta sürdürülen müzakereler
 
Kıbrıs'taki olumlu havayı da değerlendiren Bozkır, "Kıbrıs sorunu 50 yıllık tarihinde çözüme en yakın olduğu bir noktadadır ve inşallah ilkbaharda bir anayasayı referanduma sunacak noktaya getirebileceklerdir" dedi. Bozkır, Ada'daki sorunun Suriye, Ukrayna, Filistin sorunlarının çözülmesinden daha kolay çözülebilecek hale geldiğini ifade etti.
 
Kıbrıs sorunun çözülmesiyle çok önemli yeni fırsatlar ortaya çıkacağına işaret eden Bozkır, Türkiye olarak çözümün en kısa zamanda olmasını umut ettiklerini söyledi.
 
(AA)
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.