İnsani yardıma ihtiyacı olan Suriyeli sayısı

İnsani yardıma ihtiyacı olan Suriyeli sayısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Suriye'de insani yardıma ihtiyacı olanların sayısını açıkladı.

O'Brien, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'deki insani duruma ilişkin son bilgileri üyelerle paylaştı.

BMGK'nın ülke içine insani yardım ulaştırılmasının temin edilmesi ve hava saldırılarının durdurulmasını isteyen 2139 sayılı kararından bu yana Konsey'e 20 defa bu karara uyulmadığının rapor edildiğini kaydeden O'Brien, tarafların insancıl hukuka uymamasının trajediyi daha da ağırlaştırdığını söyledi.

Her geçen gün Suriye'deki krizin daha da kötüye gittiğini vurgulayan O'Brien, "Suriye'de insani yardım ve korunmaya ihtiyacı olan insan sayısı 13,5 milyona ulaştı. Son 10 ayda bu rakam 1,2 milyon kişi arttı. Yardıma ihtiyacı olanlardan en az 6 milyonu çocuk" dedi.

Suriye'de 4 yılda ülke nüfusunun yarısının evlerinden olduğunu, bir çoğunun birkaç kez yer değiştirmek zorunda kaldığını ifade eden O'Brien, "6,5 milyon kişi Suriye içinde göç etti, 4,2 milyon kişi ise komşu ülkelere sığındı" diye konuştu.

Savaştan kaçanların Avrupa'ya son derece tehlikeli koşullarda ulaşmaya çalıştığına da değinen O'Brien, "Avrupa'ya 2015'te deniz yoluyla 680 bin kişi ulaştı, bunların yarısından fazlası Suriyeli. Bu insanların, ayrımcılığa tabi tutulmadan iltica hakkı bulunuyor" ifadesini kullandı.

Çatışmalar nedeniyle Suriye'nin kuzeyinde yeni göçler

Stephen O'Brien, Suriye'nin kuzeyinde ayrım gözetmeksizin düzenlenen hava saldırılarında sivillerin hayatını kaybetmeye devam ettiğini, DAEŞ'in Hama'dan Halep'in batısına giden anayolu kestiğini ve bunun 700 bin kişinin hayatını riske attığını söyledi.

"Hava saldırıları ve alandaki çatışmalar nedeniyle Ekim başından beri Suriye'nin kuzeyinde 120 binden fazla kişi evlerinden oldu" ifadelerini kullanan O'Brien, rejimin saldırıları nedeniyle Halep'in güneyinde 45 bin, Hama'nın kuzeyi ile İdlib'in güneyinde de 80 bin civarında Suriyelinin daha güvenli bölgelere göç ettiğini kaydetti.

4,5 milyon kişinin ulaşılması zor bölgelerde yaşadığını, 393 bin 700 kişinin ise kuşatma altında bulunduğunu anlatan O'Brien, bunlardan 200 binin DAEŞ, 181 bin 200'ünün rejim, geri kalanın diğer grupların kuşatması altında yaşadığını belirtti.

Suriye rejiminin insani yardım çalışmalarını geciktirdiğini de kaydeden O'Brien, Hükümetin bu yıl 85 BM konvoyundan sadece 23'üne prensip olarak izin verdiğini bu 23 konvoyun da yarısının bile geçişinin sağlanamadığını söyledi.

O'Brien, kış mevsiminin yaklaştığı uyarısı da yaparak BM Güvenlik Konseyi'nden soruna bir an önce diplomatik çözüm bulmalarını istedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.