İnsan sağlığı için Akıllı Cihazlara uyku ayarı

İnsan sağlığı için Akıllı Cihazlara uyku ayarı

Cep telefonu ve tabletlere, bu yeni "kullanım modunun" getirilmesi gerektiği tartılıyor!

Londra'daki Evelina Çocuk Hastanesi'nde görev yapan Profesör Paul Gringras, vücudun saatini geciktiren ve böylece insanların uykusuzluk çekmesini sağlayan mavi ışığın filtrelenmesi gerektiğini söyledi. Profesör, akıllı telefonlar, tabletler ve e-okuyucu gibi elektronik cihazların insanların uyku düzenini bozmaması için "uyku modu"na sahip olması gerektiğine inanıyor.

Her yeni model akıllı telefonun "daha mavi ve daha parlak" olduğunu ifade eden Gringras, üreticilerin bu konuda daha fazla sorumluluk göstermesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

İnsan vücudu hava karardıkça uyku hormonu "melatonin" salgılamaya başlıyor. Özellikle de spektrumun mavi-yeşil ucunda bulunan bazı ışık dalgalarının bu sistemi bozabileceği ifade ediliyor.

1-026.jpg

Profesör Gringras tarafından hazırlanan ve cihazların yaydığı ışığı analiz eden çalışma, Frontiers dergisinin Halk Sağlığı bölümünde yayınlandı. Araştırmada, yeni cihazların daha büyük, daha parlak ve yüksek düzeyde kontrast oranıyla mavi ışığı daha çok yayma eğiliminde olduğu sonucuna varıldı.

Paul Gringras, BBC News'e yaptığı açıklamada "Bu günlük kullanım için harika, ama geceleri kullanmak için korkunç" dedi. Hatta geç saatlerde bu tür cihazların karşısında olanların uyku düzeninin ekstra bir saat gecikeceğini söyledi.

Gringras bazı uygulamaların mavi-yeşil ışık emisyonunu azaltmak için tasarlandığının farkında olduğunu söyleyerek, üreticilerin daha fazla sorumluluk alarak bu süreci otomatikleştirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.