İnkâr insanı: Zombi

Zafer Karlı’nın haberi

“Ben bir bedenim” …“Benim bir bedenim var” hangisi?

Zihin felsefesi üzerine kurulan “zombi” kavramına göre: “Ben bir bedenim.”  

Zombi, dışarıdan bakıldığında sıradan bir insandan ayırt edilemez; davranışsal olarak da şüphelendirici bir tavır sergilemeyebilir. Aradaki en önemli fark, bir bireyde var olması gereken bilinç ve insani değerlerden yoksun olmasıdır. Zombilerin arıza yapan ünitesi aslında fikir ünitesidir. Buna paralel olarak kalp ve ruh dünyası da zaten işlevselliğini yitirmiştir. Bu yüzden zombi yaşayan bir ölüdür. Bundan kasıt zombinin insan gibi davranması fakat özünde insani değerleri taşımamasıdır.

İnsan ise; varoluşun ahengini gözlemleyip ona verilen göz, kulak, akıl, kalp gibi organlarını kullanarak değerlerin bilincine varıp,  ahlâk kavramını kazanarak doğru yolu bulan varlıktır. Zombilerin ise nankörlük, geçici hazlara düşkünlük, ben merkezli bir hayat sürme, hak ve hakikate değil güce boyun eğmek, gerçeğe karşı direnme, inkârcılık vb. zaafları bulunmakta olup ahlâkî gelişimden yoksunlardır.

Zombilerin hayattaki anlayış ve davranışsal olarak ortak noktalarından bazıları şunlardır:

-Zombinin zombiden başka dostu yoktur.

-Zombi, zombi olmayana düşmandır. 

-Zombilerin doğasında hoşgörü ve anlayış yoktur. Kimseyi anlamaya çalışmaz, onlara göre anlaşılacak bir şey de yoktur zaten.

-Zombiler sıra, kural, nizam bilmez. 

-Zombi bugünü yaşar, yarını düşünmez, davranışlarını ve niyetlerini sorgulamaz; menfaati için her yol mübahtır.

-Zombiler, fiziksel varlıkları ile hayata doğrudan etki ederler fakat varoluşa anlamlı katkılar sunamazlar.

Soru: Zombi ile zombi olmayanı nasıl ayırabiliriz?

İnsanî varlık alanı yalnızca beden, ruh ve akıldan ibaret değildir; belli bir gayeler hiyerarşisi içinde bunların hepsidir. İnsanın bu değer ve kurallarda kendisi için öngörülmüş hikmeti, iyiliği ve gerekliliği aklı ve vicdanıyla kavraması, kendisine yaratılışında verilmiş iyi kötü anlayışı sayesinde mümkündür. Mahiyeti bozulan, yaratılışına aykırı iş ve düşünce geliştirmeyi meslek haline getirenler zombi olma sürecine girmiştir.

Soru: Zombilerin bulunduğu ortamda onlardan nasıl korunuruz?

Tüm zombiler; sağlıklı düşünebilen, üretken, girişimci, idealist ve insani değerlere sahip çıkanları engellemek için çalışırlar. Bunları belli bir düşünce süzgecinden geçirip yapmazlar. Zaten o kadar derin bir düşünce dünyaları da yoktur. Kurulmuş bir robot gibi hedefi tahrip etmeye yönelirler.

Tüm zombi filmlerinde insanlar zombi kuşatmasından zombileri ele geçirmiş virüse karşı bağışıklık kazanarak çıkarlar. Bunu günümüz dünyasına uyarlarsak bu, ruhsal koordinatları sonsuza uzanan insanoğlunun kendi gerçekliğini fark etmesi ile mümkündür. Böylece, hayvani hayat mertebesi olan fiziksel/cisimsel yaşantının öncüleri ve zararlarına karşı kendini koruyabilecektir.

Sözün Özü

Güzel bir “İnsan”ın dizeleri ile zombilikten kurtuluşun formülünü paylaşalım:

İlim, ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.