İngiltere’nin en eski ampulü 130 yıldır yanıyor

İngiltere’nin en eski ampulü 130 yıldır yanıyor

Günümüzdeki ampuller bir yıl bile dayanmazken; 1883 yılında üretilen bu ampul içindeki 6 filamanıyla yıllara meydan okumuş.

Günümüzdeki ampuller bir yıl bile dayanmazken; 1883 yılında üretilen bu ampul içindeki 6 filamanıyla yıllara meydan okumuş. İlk sahibi Florence Crook’ın, Lancashire’daki oğlu Kenneth’a bıraktığı ampul; Kenneth’ın vefatından sonra ise Beth’e miras kalmış. Ampul şu an Beth’in Morecambe’deki evinde bulunuyor.

İki dünya savaşı gördü
130 yıldır kullanımda olan bu ampul, 1881’de üretime başlayan Ediswan firmasının en eski ürünlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Ediswan, ampulün icadında şahsen katkıda bulunmuş iki kişinin, İngiliz fizikçi Sir Joseph Swan ve Amerikalı Thomas Edison’un, kurduğu bir firmaydı. Swan, ampulün içinde çok az oksijen olmasını ve bu şekilde filamanın alev almadan parlayabilmesini öngören vakum kullanma yöntemini icat etmişti. Ampul, iki dünya savaşını da gördü ve günümüze kadar gelebildi.

Ancak Guinness Rekorlar Kitabı’na göre dünyanın kullanımdaki en eski ampulü 109 yıldır yanıyor ve şu an California’nın kuzeyindeki Livermore 6. Yangın İstasyonu’nda bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.