İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı kesinleşti

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı kesinleşti

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin liderleri, İngiltere'nin AB'den ayrılması (Brexit) gündemiyle Brüksel’de toplandı. AB liderleri Brexit anlaşmasını ve siyasi deklarasyon belgesini onayladı.

AB Konseyi Başkanı Tusk, "Brexit anlaşması onaylandı. AB liderleri, İngiltere konusunda uzlaşıya vardı" açıklamasını yaptı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin liderleri, İngiltere'nin AB'den ayrılması (Brexit) gündemiyle Brüksel’de toplandı. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, Brexit gündemiyle Brüksel’de buluştu.

Zirvede AB liderlerinin, İngiltere ile 17 ay boyunca müzakere edilen 585 sayfalık "ayrılık anlaşmasına" imza atması bekleniyor. Söz konusu anlaşma, finansal konular, vatandaşlık hakları, Kuzey İrlanda konusu ile geçiş aşamaları, güvenlik ve ticari ilişkileri kapsıyor. Öte yandan, İspanya ile yaşanan Cebelitarık'ın statüsü ile ilgili sorunun dün çözüldüğü belirtildi.
Anlaşmanın önünde önemli bir sorun olan Cebelitarık konusunda, İspanya yönetimi geri adım atarak “Uzlaşmaya varıldı” açıklaması yaptı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez konuya ilişkin açıklamasında taleplerinin AB tarafından kabul edildiğini ifade ederek, İngiltere’nin Cebelitarık’ın geleceği konusundaki kararları İspanya ile müzakere edeceğini belirtti. İngiltere, 29 Mart 2019'da AB'den resmen ayrılacak.

Avrupa Birliği'nden ayrılmak üzere referanduma giden İngiltere, AB'nin hazırladığı 585 sayfalık 'Brexit' taslak anlaşmasını onaylamıştı. Avrupa ve Londra tarafından açıklamalar gelirken, İngiltere'nin çekilme süreci netleşmiş oldu. Brexit'e karşı olanlar ise hala protesto gösterileri düzenliyor. İngiliz Brexit Bakanı Dominic Raab, AB ile varılan anlaşmayı gerekçe göstererek istifa etmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.