İngiltere'den BAE'ye: 'Yaptığınızın bedeli olacak'

İngiltere'den BAE'ye: 'Yaptığınızın bedeli olacak'

Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir İngiliz vatandaşının casusluk iddiası ile ömür boyu hapse mahkum edilmesi üzerine İngiltere sert bir tepki verdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Parlamento'da yaptığı konuşmada, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) 31 yaşındaki İngiliz Matthew Hedges'e verdiği ömür boyu hapis cezasına değindi.
Kararın haksız olduğunu ve bunu en üst seviyede BAE yetkililerine ilettiklerini söyleyen Theresa May, "Bugünkü karar karşısında derin hayal kırıklığına uğradık ve endişeliyiz." dedi.

"İlişkilere yansıması olacak"

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt da yaptığı yazılı açıklamada, karar karşısında derinden sarsıldıklarını ve "bir dost ve güvenilir ortaktan" böyle bir kararı beklemediklerini ifade etti.

Hunt, kararın "daha önce verilen teminatlara ters düştüğünü" belirterek, "BAE'nin bu davayı ele alışının, güven üzerine inşa edilmesi gereken iki ülke arasındaki ilişkilere yansıması olacağını defalarca açık açık belirttim. Bu noktaya gelinmesinden dolayı üzüntülüyüm ve BAE'yi (konuyu) yeniden değerlendirmeye çağırıyorum." ifadelerini kullandı.

Hedges'e ömür boyu hapis cezası

Abu Dabi Temyiz Mahkemesi, "BAE aleyhinde casusluk yapma ve ülke dışına hassas istihbarat ve güvenlik bilgisi çıkarma" suçlamasıyla yargılanan doktora öğrencisi İngiliz Matthew Hedges hakkında bugün müebbet hapis cezası kararı verdi.

İngiltere'deki Durham Üniversitesinde doktora öğrencisi olan Hedges, "Arap Baharı"nın etkilerini araştırmak için gittiği BAE'de 5 Mayıs'ta "casusluk" iddiasıyla gözaltına alınmış, ardından da tutuklanmıştı.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.