İngiltere'de sınav takvimine İslami düzenleme

İngiltere'de sınav takvimine İslami düzenleme

İngiltere sınav kurulu, İngiltere ve Galler'de yapılacak orta öğretim ve üniversite seçme sınavlarının Ramazan dönemine denk gelmesi üzerine Müslüman öğrencilerin mağdur olmaması için sınav takviminin değiştirilmesini tartışıyor

İngiltere’den öğrenciler arasında fırsat eşitliği örneği… İngiltere ve Galler’de lise bitirme ve üniversite seçme sınavlarının bir kısmının Müslüman öğrencilerin Ramazan nedeniyle performans düşüklüğü yaşamasını engellemek adına normalden daha erken bir tarihte yapılacağı açıklandı. Bu sene 6 Haziran'da başlayacak Ramazan ayı nedeniyle yaklaşık 5 milyon öğrencinin katılacağı “GCSE ve A-Level” sınavları hakkında alınan bu karar pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi.

Ülke genelinde uygulanan sınavlarla ilgili düzenlemelerden sorumlu konseyi, özellikle Matematik ve İngilizce gibi neredeyse tüm öğrencilerin katıldığı sınavlarda Müslümanların dezavantajlı bir konuma düşmesinin istenmediğini belirtti. Bu nedenle sınavların ya tarihlerinin erkene alınacağını ya da sınavın sabah saatlerinde yapılmasının sağlanacağı açıklandı.

Ülkede faaliyet gösteren Müslüman kuruluşları haberi mutlulukla karşıladı ancak konuya sayfalarında geniş yer veren sağ eğilimli Daily Mail gazetesi bu düzenlemenin “öğrencilerin sınavlara hazırlanmak için normalden daha az zamana sahip olmasına neden olacağına” dikkat çekti.

Gazete ayrıca Ramazan’ın önümüzdeki 5 yıl boyunca sınav dönemi ile çakışmaya devam edeceğini ve bu uygulamanın bu süre boyunca da sürdürülmesi gerekeceğini belirtti.

KARŞIT GÖRÜŞLER

Christian Concern isimli Hıristiyan derneğinden Colin Hart, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Her şeyi olduğu gibi bırakmalılar. Herkesi ilgilendiren kuralları sadece azınlıkta olan Müslüman öğrenciler için değiştirmeye başlamak doğru değil. Biz Suudi Arabistan’da yaşamıyoruz. Sınavları şeriat kurallarına uygun bir şekilde yapmamız gerekmiyor” dedi.

Ulusal Laik Topluluğu’ndan Keith Porteous Wood ise “Eğer önemli sayıda Müslüman öğrenci bu durumdan etkileniyorsa ve bu konuda bir talepleri varsa yetkili kurumlar bu talepleri karşılamak için ellerinden geleni yapmalıdır, elbette yapılacak değişiklikler başkalarına zarar vermediği sürece” dedi.

GCSE ve A-level nedir?
İngiltere'deki eğitim sisteminde, ortaokul öğrencileri ilk üç yılın müfredatını tamamladıktan sonra, seçtikleri konulara göre yurt çapında düzenlenen genel eğitim sertifikası (GCSE) sınavlarına giriyorlar.

16 yaşında, ülkedeki tüm öğrencilerin aynı günde girdiği bu sınavlarda elde edilen başarı, öğrencilerin eğitimlerine seçtikleri konular üzerinden devam ederek yüksek öğrenime hazırlanmasına yardımcı oluyor.

Öğrenciler daha sonra iki yıllık bir hazırlık programı ardından 18 yaşlarında A-level olarak adlandırılan sınavlara giriyor. Hangi üniversitelere kabul edilebilecekleri de bu sınav sonuçlarına göre belirleniyor.

Kaynak: AA - Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.