İngiltere'de Müslüman STK'lara büyük engel

İngiltere'de Müslüman STK'lara büyük engel

İngiltere'de Müslüman STK'ların faaliyetleri, medyanın da yönlendirmesiyle terörle ilişkilendirilerek engelleniyor.

İngiltere’de Müslümanlar tarafından kurulan sivil toplum kuruluşları (STK) sürekli terörle ilişkilendirilip olumsuz algı operasyonlarının hedefi olmaktan şikayetçi. Bunun en büyük sebebi ise geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Terörle Mücadele yasası...

Dünya genelinde giderek tırmanan terör korkusu İngiltere gibi Müslüman azınlıkların yaşadığı ülkelerde Müslümanlar için bir tehdit unsuru haline gelmeye başlıyor. Sosyal hayatta bunun çeşitli yansımaları gözlenirken Müslümanların kurduğu STK’lar da çeşitli baskılara maruz bırakılıyor.

23 Eylül'de İngiltere'de bir gazete İngiltere'deki Müslümanların kurduğu çok sayıda STK’yı barındıran bir çatı kuruluş olan Hayırsever Müslümanlar Forum'una (MCF) üye olan bazı kişilerin terörle bağlantısı olduğuna dair bir iddia ortaya attı.

Altı gün sonra İngiliz Hükümeti kuruluşa bütçesi 250 bin dolara ulaşan toplumsal entegrasyon projesini iptal etmesi talimatı verdi. Konu üzerine açıklama yapan MCF sözcüsü Muhammet Şakir, bunun kuruluş için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu açıklarken 8 aydır emek harcadıkları tüm çalışmaların boşa gittiğini ifade etti.

Aralık ayında ise kuruluşun projeler için ayırdığı bütçeye el konuldu. Kuruluş üyeleri terörizm ile bağlantı iddialarını sert bir dille reddettikleri halde kuruluş hakkında belirsizlik sürüyor.

Bu tarihten itibaren İngiltere’deki Müslüman yardım kuruluşlarının 4'te birinden fazlası incelemeye alınmakla kalmadı, onlara bağlı camilere soruşturma açıldı ve uluslararası banka hesapları donduruldu. Muslim Hands sivil toplum kuruluşu yetkililerinden Şahid Beşir 1993'te Bosna Hersek'teki mazlumlara yardım etmek için kurulup o zamandan beri faaliyetlerine devam eden kuruluşları hakkında medyaya çıkan haberlere ilişkin “Bir kısım medya organlarının bizi kötülemesini bekliyorduk fakat insanlar medyanın ülke politikasını etkilediğini düşünmeye başlarlarsa bu durum onları korkutmaktan başka neye yarayabilir ki?” dedi.

MCF, faaliyetlerinin durdurulmasına kadar azınlık inanç topluluklarının şiddete yönelmesi ile mücadele eden, gençlerin toplumsal hayata adapte olmasını sağlayan projeler üreten bir kuruluş olarak biliniyordu.

İngiltere'de yaşayan Müslümanların yönetime dair sorunları bununla da sınırlı değil. Geçen yıl yürürlüğe giren Terörle Mücadele Yasası, radikalleşme eğilimine karşı anaokulu, lise ve üniversitelerin ibadet ettiği görülen Müslüman öğrencilere müdahale etmeye imkan sağlıyor.

dünya bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.