İngiliz akademisyenlerden İsrail'e boykot

İngiliz akademisyenlerden İsrail'e boykot

İngiltere’de yüzlerce akademisyen, ülkedeki meslektaşlarına İsrail’i boykot çağrısında bulundu.

343 isim, Guardian gazetesine verdikleri ortak ilanda, “İsrail’in Filistin toprağını yasa dışı olarak işgal etmesinden, Filistin halkının tüm kesimlerine zarar veren kabul edilemez insan hakları ihlallerinden dolayı derinden rahatsızlık duyuyoruz” denildi.

İngiliz Guardian gazetesinin dünkü baskısında tam sayfa yayımlanan ve İngiltere'de yerleşik 300'den fazla akademisyenin imza attığı ilanda, İsrail'in yasa dışı işgalleri, insan hakları ihlalleri ve bölgedeki yerleşimlere karşı duruşundan duyulan rahatsızlığa dikkat çekildi. Dünyanın en köklü üniversiteleri olan Oxford ve Cambridge'de görev yapan birçok akademisyenin de destek verdiği “İngiltere'nin akademisyenlerinden Filistinlilerin haklarına bağlılık” başlıklı ilanda, “İngiltere üniversiteleriyle ilişkili olan akademisyenler olarak, İsrail'in Filistin toprağını yasa dışı olarak işgal etmesinden, Filistin halkının tüm kesimlerine zarar veren kabul edilemez insan hakları ihlallerinden ve uygulanabilir herhangi bir yerleşime karşı bariz azminden dolayı derinden rahatsızlık duyuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

TEKLİFLERİ REDDEDECEKLER

Akademisyenler, Filistin halkıyla dayanışma çerçevesinde, İsrailli akademik enstitülerden kendilerine gelecek ziyaret davetlerini ile buralarda akademik hakem olarak hareket etmeyi reddedeceklerini belirterek, İsrailli enstitülerin finanse ettiği, düzenlediği veya sponsor olduğu konferanslara katılmayacaklarını, bu enstitülerle işbirliği yapmaktan uzak duracaklarını bildirdi. 343 İngiliz akademisyenin imza attığı ilanda, “Bu duruşumuzu İsrail devleti uluslararası hukukla uyumlu olana dek, insan haklarının evrensel prensiplerine saygı gösterene kadar sürdüreceğiz. İngiltere genelindeki meslektaşlarımızı da bu bağlılığa isimlerini ekleyerek katılmaları çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Mescid-i Aksa kapısındaki kameralar söküldü

Kudüs Vakıflar Müdürlüğü, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa Külliyesi'ne girerken kullandığı Meğaribe Kapısı'na yerleştirilen kameraların, İsrail polisleri tarafından söküldüğünü açıkladı. Kudüs Vakıflar Müdürü Azzam el-Hatib, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in, söz konusu müdahalesini kınarken, “Bu müdahale gösteriyor ki İsrail, Mescid-i Aksa'da adaletli bir şekilde gerçekleri ortaya koyacak kamera sistemi yerine kendi çıkarları doğrultusunda bir kamera sistemi kurmak istiyor” ifadelerini kullandı. Öte yandan Ürdün Vakıflar ve Kutsal Emanetler Bakanı Hayil ed-Davud, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'nın kapısına yerleştirilen kameraları sökmesini, “Sınırları aşmak ve Vakıflar Bakanlığı'nın özel işlerine müdahale” olarak değerlendirdi.

61 Filistinli öldü

Her gün en az bir Filistinliyi “bıçaklı saldırı girişiminde bulunacağı” iddiasıyla sokak ortasında infaz eden İsrail, sadece bir ayda onlarca sivili katletti. Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ekim ayının başından bu yana Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de 14'ü çocuk, 61 Filistinli'nin yaşamını yitirdiği, 2 bin 120 kişinin yaralandığı belirtildi. Söz konusu olaylarda hayatını kaybeden Filistinliler'in 43'ünün Batı Şeria, biri hamile olmak üzere 17'sinin Gazze, birinin de Negev bölgesinden olduğu kaydedilen açıklamada, 987 kişinin gerçek mermi, 910 kişinin de plastik mermi isabet etmesi sonucu yaralandığı ifade edildi.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.