İncir gemisi

Yaz için “ne çabuk geçti” desek yeridir; geçen yaz için de ondan önceki ondan önceki yaz için de aynı şeyi söyleyebiliriz! Günahımıza, isyanımıza, tuğyanımıza rağmen Rahman olan Allah nimetlerini bol bol ihsan ediyor, ikram ediyor; çoğunluk onun da farkında değil ondandır ki lezzet almıyor!

Pazardan geçerken fiyatlara odaklanan ondan başka ne görür? Nimet manasında bakan ondan Mün’ime giden; fiyatları sonra görür; manayı ismi, manayı harfi bu olsa gerek. Bilişi oluşa dönüştürmek ve olmak; pahalılığa, zahiri olumsuzluklara hikmet penceresinden bakmak ve günlük hayatta pratikleştirerek hale dönüştürmek böyle olmalı.

Yoksa dünya ehlinin baktığı gibi bakmak, günlük konuşmaları salt şikâyetle doldurmak; ne fark kaldı o zaman? Sohbete gitmek, okumak ne ifade etti?

İlim yaşanırsa bir mana ifade eder, yaşamada ihlâs varsa etrafa tesir eder. Bir nevi tufan yaşıyoruz şu anda bu ülkemiz olduğu gibi dünya için de geçerli bu durum; Nuh ehli gemi yapar bu durumda ve ehlini çağırır, ehil isen geminin nasıl yapılacağı öğretilir!

Değilse de başkalarının kartondan kayıklarına binilir. Dünya umumiyet itibariyle kartondan kayıkta yüzüyor!

Bir incir yemek ne büyük nimet, ona şükredebilmek, ondan daha büyük nimet. Deniyor ya incir çekirdeğini doldurmayacak konuşma yapmak; görene her bir çekirdek bir ağaç hikmet penceresinde bakana hakikate götüren bir gemi!

Karpuz öyle kavun öyle nar öyle!

Güneş de öyle ay da öyle zerre de öyle! Ayağa batan diken de öyle!

Dünya gemisi diyoruz, gemisini yürüten kaptan diyoruz. Herkes kendi gemisinin kaptanı; o gemi ilimle inşa edilir, amelle inşa edilir, ihlâsla inşa edilir; biri eksikse gemi eksiktir, ya yalpalar ya da batar!

Deniz dalgalı hem de çok, demek ki gemiyi ona göre inşa etmeli ki selamet sahiline taşısın! Konuşmalar incir çekirdeğini doldurmalı, bakışlar ufku kaplamalı, akıl kalbin emrinde kâinat seylini seyretmeli.

Gemiyi yapan yakınlarına çağırır ve gemi yüzmeye başlar; artık dalgaların ehemmiyeti yoktur.

Evet, bu yaz nasıl geçti; ne çabuk geçtiden öte bir şeyler yaptık mı kışa hazırlığımız var mı? Hazırlık konserve, salça, tarhana hazırlığından ibaret mi yoksa?

Kuru incir de ayrı bir lezzet ayrı bir şükür gemisi vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.