İmamlar "sağlıklı yaşama" davet edecek

İmamlar "sağlıklı yaşama" davet edecek

İzmir'de müftü ile imamlar, alacakları eğitimin ardından vatandaşlara sağlıklı yaşam ve beslenmeyle ilgili bilgiler vererek, koruyucu sağlık hizmetlerine katkıda bulunacak.

İzmir Sağlık Müdürlüğü ve İl Müftülüğünün başlattığı "Sağlıklı Yaşam Sohbetleri Projesi" kapsamında, kentteki tüm müftü ve imamlara sağlık eğitimleri verilecek.

İl Sağlık Müdürü Ayhan İzzettinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya ve Türkiye'deki yaşlı nüfusun hızla arttığını söyledi.

Türkiye'deki nüfusun yaklaşık yüzde 8'inin 65 yaş üstü olduğunu dile getiren İzzettinoğlu, İzmir'de ise bu oranın yüzde 9,7'ye çıktığını belirtti.

Ortalama yaşam süresinin 76 yıla yükseldiğini bildiren İzzettinoğlu, insanların artık daha çok bulaşıcı olmayan hastalıklar yoluyla hayatını kaybettiğini anlattı.

Hareketsiz yaşam, beslenme bozukluğundan kaynaklanan hastalıkların yaygınlaştığını ifade eden İzzettinoğlu, Dünya Sağlık Örgütünün "kalp hastalıklarının ölüm nedenlerinde ilk sıraya yerleşeceğini, bunu kanserin takip edeceğini" açıkladığına dikkati çekti.

Sağlıklı yaşlanmanın önemine işaret eden İzzettinoğlu, bu konuda İl Müftülüğüyle "Sağlıklı Yaşam Sohbetleri Projesi" hazırladıklarını ve protokol imzaladıklarını kaydetti.

İmamların, cuma hutbeleri ile sohbetlerinde vatandaşlara sağlıklı yaşam ve beslenmeyle ilgili bilgiler aktaracağını söyleyen İzzettinoğlu, "Toplum önderlerinin, imamlarımızın, müftülerimizin toplum üzerinde etkisi olduğunu biliyoruz. Müftülerin, imamların söylediği bir mesaj, bir hekimin mesajından daha etkili oluyor. Bu proje sayesinde önce müftülerimize, sonra imamlarımıza eğitimler verilecek ve vatandaşlarımıza ulaşılacak" dedi.

- İmamlara cep kitapçığı

İzmir'in yaklaşık 21 bin donörle organ bağışında ilk sırada yer aldığını, bunda İl Müftülüğünün ciddi katkısı bulunduğunu vurgulayan İzzettinoğlu, şöyle konuştu:

"Bu projede, beslenme, obezite, kalp hastalığıyla ilgili konular var. İmamlarımız, müezzinlerimiz camilerde birçok konuyu işliyor, bunların içinde sağlık da var. Ortak buluştuğumuz çok nokta var. İmamlarımız bizden daha çok kitleye ulaşabildiği için bu iş birliği çok önemli. Bunun yanında sağlıklı yaşlanmayla ilgili bir cep kitapçığı da hazırladık. Bunu bütün imamlara, müftülere dağıtacağız. Sağlıklı yaşlanmada nelere dikkat edileceği anlatılıyor. Artık kronik hastalıkların artmasının nedeni sadece yaşlanma değil, kötü alışkanlıklarımız, dengeli beslenmeden uzak kalmamız, hareketsiz yaşam. Bu projeyle birçok vatandaşımıza ulaşılarak koruyucu sağlık hizmetlerine katkıda bulunulacağını düşünüyorum." 

- "İmamlar, bilinçlendirmede etkin rol oynayacak"

İl Müftüsü Ramazan Muslu ise Hazreti Muhammed'in sağlıklı yaşamla ilgili birçok tavsiyesi bulunduğunu söyledi.

Hazreti Muhammed'in (sav) "midenin üçte biri yemek, üçte biri suyla dolu, üçte biri de boş olacak şekilde yemek yenilmesini" tavsiye ettiğini, el, yüz, ağız temizliğine dikkati çektiğini belirten Muslu, bunlara uyulması halinde birçok hastalığın önüne geçilebileceğini kaydetti.

Muslu, "İnşallah bu proje hayata geçtiği andan itibaren, çok güzel neticeler alınacaktır. Bu projeyle müftülüğümüz bünyesinde çalışan hocalarımız, imamlarımız, vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesinde etkin rol oynayacak. Eğitimlerden biz de istifade edeceğiz" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.