'İmam hatipler Türkiye'ye katma değer üretecek'

'İmam hatipler Türkiye'ye katma değer üretecek'

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Çal, "İmam hatipler 2020'den sonra çok daha kaliteli, Türkiye'ye katma değer üreten, ülkemizin kalitesini ve standardını artıracak çalışmalar yapacak." dedi.

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Kamber Çal, imam hatiplerin 2020'den sonra çok daha kaliteli, Türkiye'ye katma değer üreten, Türkiye'nin standardını artıracak çalışmalar yapacağını belirterek, "Önümüzdeki süreçte imam hatiplerin kalitesinin daha da yükseldiğini göreceğiz." dedi.

Çal, İmam Hatipler Haftası dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, imam hatiplerin 100 yılı geçen bir hikayesinin olduğunu, 1912'de Medresetül Vaizin diye başlayan serüvenin 13 Ekim 1951'de 7 imam hatip okulunun kurulmasıyla resmileştiğini anlattı.

Bu sebeple imam hatip okullarının kurulduğu 13 Ekim'in bulunduğu haftanın İmam Hatipler Haftası olarak kutlandığını aktaran Çal, derneğin de 13 Ekim 1958'de kurulduğunu, bu tarihin kendileri için bir çifte bayram olduğunu dile getirdi.

İmam hatip okullarının, tarihsel serüveninin büyük mücadelelerle dolu olduğunu ifade eden Çal, imam hatiplerle ilgili en ciddi travmanın 28 Şubat sürecinde yaşandığını, Türkiye'deki birçok insanın da buna şahit olduğunu aktardı.

Çal, imam hatiplerin çift kanatlı eğitim sistematiğine sahip, hem dini hem akademik eğitimin verildiği okullar olduğuna dikkati çekerek, "Belli çevreler imam hatiplerle ilgili sorun çıkardıkları için imam hatipler ciddi travmalar yaşadı. 28 Şubat'ta neredeyse kapanma eşiğine geldi. Bu uzun hikayemizin yanında imam hatiplerimiz hala çok yeni aslında. Bunun en iyi örneğini sınavla öğrenci alan okullarımızda veriyoruz. Hala mezun vermiş değiller. Ümit ediyoruz ki, okullarımız bir daha bu tür sorunlar yaşamaz ve dini hassasiyeti olan nesillerin yetiştirildiği okullar olarak aynı heyecanla hizmet vermeye devam eder." diye konuştu.

"3 kanatlı eğitim"

İmam hatiplerde akademik derslerin verilmesini çok önemsediklerini dile getiren Çal, fen ya da Anadolu lisesinde öğrencilerin aldığı akademik derslerin tamamını aynı ders saati çerçevesinde imam hatip öğrencilerinin de aldığının altını çizdi.

Kamber Çal, bunun yanı sıra meslek derslerinin verildiğine de işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çocuklarımızın dini hassasiyetini artıracak, dini yönünü güçlendirecek ve bilinçli bir şekilde yaşamasını sağlayacak dini derslerimiz var. Çift kanatlı bir sistematik aslında. Bu çerçevede öğrencilerimiz, hem akademik hem de dini dersleri etkili ve verimli şekilde alıyorlar. Bunun yanında sosyal, kültürel, sportif faaliyetleri de çok önemsiyoruz. Bu yüzden '3 kanatlı eğitim' de diyoruz. Çocuklarımıza en az bir spor dalı ya da kültür alanında kendini geliştirmesi için destek oluyoruz. Çocuklarımızın kendini topluma en iyi şekilde hazırlayabileceği bir eğitim veriyoruz."

Sadece imam hatiplerin değil okulların tamamının çocukların hayata hazırlandıkları bir evre olduğunu belirten Çal, çocukların hayatın içerisinde karşılaşabilecekleri olumsuzluklarla mücadele edebilmeleri için dini yaklaşımın çok önemli olduğunu ve bu konuda kendilerini geliştirmelerini gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

"Çocuklarımızı hayata hazırlıyoruz"

Çal, imam hatip okullarının sağlıklı İslami anlayışın, doğru din anlayışının ve sahih anlayışın verildiği çok iyi bir örnek olduğunu vurguladı.

Uluslararası boyutta da imam hatiplerin iyi bir örnek olduğunu, 22 ülkede 55 okulun imam hatip müfredatını örnek olarak uyguladığını aktaran Çal, "Çocuklarımızın hayatın içerisindeki mücadelesine destek olacak ve kendisini ömür boyu sağlıklı yaşatacak şekilde hem akademik eğitim almasını hem dini hassasiyetleri, ahiret bilincini, haramı, helali ve sorumluluklarını bilen bir Müslüman birey olarak yetişmesini hem de sosyal kültürel alanda spor ya da sanatla ilgilenmesini sağlıyoruz. Bu çerçevede çocuklarımızı her boyuttan verimli bir şekilde hayata hazırlamak istiyoruz." ifadesini kullandı.

İmam hatiplerin eğitim sistemi içerisinde yüzde 13'ü kapsadığını, yaklaşık 1 milyon 400 bin imam hatip öğrencisi olduğunu kaydeden Çal, şöyle konuştu:

"Gençlerimizin eğitimlerini en iyi şekilde almalarını istiyoruz. Aldıkları eğitimler çerçevesinde ülkemizi dünyada temsil etmelerini hedefliyoruz. Bu açıdan yapılan gayretli, başarılı çalışmaların ülkemizi temsil eden anlayışla da dünyada kendisini göstermesini istiyoruz. İyi örneklerimiz var. Bundan çok mutlu oluyoruz. Teknoloji, sanat ve spor alanlarında imam hatipli gençlerimizin ülkemizi temsil etmesi en iyi örneklerden bir tanesi. Bunların önümüzdeki dönemde çok daha gelişeceğine, artacağına yürekten inanıyoruz. Bu sadece imam hatipler için değil tabii ki. Bütün eğitim sistematiğindeki öğrencilerimizin başarılı olması ülkenin kalite standardının yükseltilmesi açısından çok önemli."

"İmam hatiplerin standardının artırılmasına yönelik faaliyet gösteriyoruz"

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Kamber Çal, ÖNDER'in tematik bir yaklaşımla Türkiye'deki 5 bin 200 imam hatip okuluna yönelik çalışmalar yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

"Eğitim standardının gelişmesinde sadece okulun değil, sosyal çevre ve ailenin de bir bütün olduğuna, bu yaklaşımla kalitenin artacağına inanıyoruz ve buna yönelik çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'deki 500 imam hatip derneğiyle birlikte çalışıyoruz. Çalışmalarımızı tüm Türkiye'ye yayılan bir anlayışla yapıyoruz. Birçok alanda okullarımıza dokunmaya çalışıyoruz. Okul aile birliklerini bilinçlendiriyoruz, çünkü ailelerin eğitimde çok önemli bir yeri olduğuna inanıyoruz. Spor alanında 13 ayrı branşta kulüpleşme çalışmalarına ve sportif faaliyetlerin artmasına destek oluyoruz. Kültür alanında çalışmalar yapıyoruz. Çocuklarımızı tiyatro ve müzik alanlarında geliştiriyoruz. Kulüpler kuruyoruz. Gençlere yönelik konferans, gezi, kamp gibi faaliyetler düzenliyoruz. Bilim ve teknolojiyle ilgili bilinçlendirme çalışmalarımız var. İmam hatiplerin standartlarının artırılması ve geliştirilmesine yönelik birçok alanda faaliyet göstererek çocuklarımızı geleceğe hazırlıyoruz."

İmam hatiplerin Türkiye'nin eğitim sistematiğinin bir gerçeği olduğuna dikkati çeken Çal, kara propaganda ve algı yönetimine yönelik yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğini söyledi.

Toplumu, imam hatipleri tanıması ve çalışmalarını yakından görmesi için okullara davet eden Çal, sözlerini, "İmam hatipler 2020'den sonra çok daha kaliteli, Türkiye'ye katma değer üreten, ülkemizin kalitesini ve standardını artıracak çalışmalar yapacak. Önümüzdeki süreçte imam hatiplerin kalitesinin daha da yükseldiğini göreceğiz." diyerek tamamladı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.