İllerin hava kalitesine takip

İllerin hava kalitesine takip

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kış sezonu boyunca illerin hava kalitesinin takip edileceğini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kış sezonu boyunca illerin hava kalitesinin takip edileceğini ve ilgili tüm kurumlara bu doğrultuda gerekli tedbirleri almaları yönünde uyarılarda bulunulacağını bildirdi.

Güllüce, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 81 ilde kurulu 195 hava kalitesi ölçüm istasyonu sayısını en az 330'a çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Güllüce, istasyonlarda ulusal mevzuat ve AB normlarının gereği olarak ölçülen parametre sayısını da arttırdıklarını ifade etti.

Bakan Güllüce, Türkiye gibi geniş bir coğrafyaya yayılan hava kalitesi izleme ağının hedeflenen istasyon sayısı ile tek bir merkezden yönetilmesi yerine daha etkin ve verimli bir izleme için 8 Bölgesel Temiz Hava Merkezi (THM) kurulması gerektiğini belirtti. Güllüce, İstanbul ve Samsun'da THM kurulduğunu, Erzurum, İzmir, Adana, Konya, Ankara ve Diyarbakır merkezlerinin de en kısa zamanda oluşturulacağını bildirdi.

- İzleme Ağı geliştiriliyor

Bakanlığın yürüttüğü 'Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı' çalışmasının, halkın çevresel bilgiye erişim hakkı gözetilerek, karar verici yetkili otoritelere en doğru, güvenilir ve temsiliyeti yüksek 'hava kalitesi verisini' sunmayı amaçladığını vurgulayan Güllüce, bakanlığının Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'nı sürekli geliştirdiğini belirtti. Güllüce, şu değerlendirmede bulundu:

"İllerimizde kurulu bulunan 195 adet hava kalitesi ölçüm istasyonu ile hava kalitesini Bakanlıkça anlık olarak takip ediyor ve www.havaizleme.gov.tr web sayfası ile duyuruyoruz. Her bir vatandaşımız, soluduğu havanın kalitesini bilme hakkına sahiptir. Hava kalitesinin etkin yönetimi amacıyla illerimizi 'hava kirliliği' ve 'temiz hava kalitesi' potansiyeline sahip şehirler olarak gruplandırıyor ve kirlilik potansiyeli bulunan illerimizden hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik eylem planlarını hayata geçirmelerini talep ediyoruz. Yazılı olarak da tedbirlerin artırılması yönünde uyarıda bulunuyoruz. Isınma ihtiyacı ile birlikte yakıt kullanımına bağlı olarak artan hava kirliliğinin kontrolüne yönelik olarak kış sezonu boyunca illerin hava kalitesi durumlarını takip edecek ve ilgili tüm kurumların bu doğrultuda gerekli tedbirleri almaları yönünde uyarılarda bulunmaya devam edeceğiz."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.