İlkokuldan itibaren Kodlama dersi geliyor!

İlkokuldan itibaren Kodlama dersi geliyor!

Bakan Işık'ın okullarda Kodlama dersi için MEB'e başvurması, atama bekleyen bilişim öğretmenlerini de harekete geçirdi. “Kodlama dersine evet” diyen bilişim öğretmenleri atanmak istiyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yaptığı açıklamada, Kodlama dersi için Milli Eğitim Bakanlığı’na resmen başvurduklarını belirtti.

Bakan Işık, ”Yurt dışı seyahatlerde dünya örneklerine baktık. Milli Eğitim Bakanlığı’na, bunun müfredata girmesi talebimizi resmen ilettik. Bakanlık olumlu bakıyor. İlk ve orta okullarda seçmeli olması, yeteneği olanların bu dersi alması, kişisel altyapının hazırlanması ve liselerde zorunlu olmasını istiyoruz. Bu yılı bilemiyorum, bilişim teknoloji dersleri var, analitik ve algoritmik düşünceyle yeniden yapılandırılması gerekiyor. Diğer dersin içeriği değiştirilebilir. TÜBİTAK ile çalışılarak müfredat hazırlanabilir. Dersin nasıl ve kimler tarafından verileceği konusunun da MEB dersin içeriğini, müfredatını hazırlayacak. Öğretmenlerin nasıl seçileceği konusu da bizim dışımızda. Kodlamayı ilk okuldan itibaren, istekli hevesli çocuklarımıza öğretmek lazım” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın Kodlama dersi için başvuru haberi, atama bekleyen bilişim teknolojileri öğretmenlerini harekete geçirdi.

BİLİŞİM ÖĞRETMENLERİYLE KODLAMA DERSİNE EVET!

Öğretmenler, her iki bakanlığa ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Kodlama dersine evet” diyerek atanmak istediklerini ilettiler. Change.org’da da bir imza kampanyası başlattılar.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 6-15 yaş arası çocuklarda her gün internet kullanma oranı yüzde 45,6. Bilgisayar kullanmaya erken yaşta başlansa da, ileri düzey kullanımda parlak değiller. 21 ülkenin katıldığı Uluslararası Bilgisayar ve Bilgisayar Okuryazarlığı Çalışması (ICILS 2013) sonuçlarına göre, Türkiye’de öğrencilerin sadece yüzde 1’i ileri düzeyde bilgisayar becerilerine sahip, Çek Cumhuriyeti’nde bu oran yüzde 37, Kore’de yüzde 35, Avustralya’da yüzde 34 ve Polonya’da ise yüzde 33.

Türkiye’de bilişim teknolojileri dersi ilköğretim 5. ve 6. sınıflarda, haftada iki saat, zorunlu. Ders, 6. sınıftan itibaren seçmeli olarak alınabiliyor. Ancak Türkiye’de ileri düzey bilgisayar becerisine sahip öğrenci oranı sadece yüzde 1.

Türkiye’de yaklaşık 13 bin bilişim teknolojisi öğretmeni, 35 bin bilişim teknolojisi sınıfı var. Atama bekleyen de 12 bin 500 civarında öğretmen… Üniversitelerde ‘Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi’ bölümlerinin sayısı ise 52’yi bulmuş durumda. Bu bölümler her yıl 3 bin mezun veriyor.

Bilişim teknolojileri öğretmenleri, Bilgisayarın çocuklar için ödev yapmak, oyun oynamak ve sosyal medya ortamlarına katılmak ötesinde üretim aracı haline getirilmesi gerektiğini vurguluyor. O nedenle, derslere yazılım eğitiminin de eklenmesini istiyorlar. Hatta dersin ilköğretimden üniversiteye kadar zorunlu olmasını talep ediyorlar.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü (BÖTE) öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Özden,  Sözcü Eğitimin “Bilişim Öğretmenleri eğitim sisteminde neden dışlanıyor?” sorusunu şöyle yanıtlıyor:

BİLİŞİM ÖĞRETMENLERİ OLMADAN OLMAZ!

Bu aslında oldukça karmaşık bir durum. Sorun, yetkili olanların “Yemedikleri peyniri tarif etmeye çalışmalarından” kaynaklanıyor. Ben bunu “Bizim çocuklar zaten biliyor sendromu” olarak adlandırıyorum. Geçenlerde internette eğitim teknolojisi konusunda bir canlı yayını izliyordum, uzman olarak konuşan kişi kamera kullanımı konusunda şöyle bir cümle kurdu “kameramız açık mı? değil mi? gençlerden yardım alayım, ne de olsa gençler teknolojiyi bizden iyi kullanıyor” güzel, o zaman o genç arkadaş konuşmalıydı o programda diye geçti aklımdan. Günümüzde, özellikle eğitim teknolojisi alanında hiçbir akademik çalışması olmayan, akademik derecesi olmayan kerameti kendinden menkul bir çok uzman bu alanın şekillenmesi için insanları yönlendiriyor, politika oluşturuyor, dolayısıyla bu tür sonuçlar kaçınılmaz oluyor. Aslında, akademik derece çok da önemli olmayabilir ama o durumda da bir kerametinizin olması gerekir, örneğin alana yön veren Mark Zukerberg, Bill Gates, gibi birçok kişi var. Bu iki ismi söylememin nedeni bu kişilerin Başkan Obama ile birlikte çocuklarınıza kodlama öğretin demelerindendir. Dünyada birçok ülke okulöncesinden başlayarak temel eğitim kademlerinde Bilgisayar (Bilimi) Eğitimini zorunlu hale getirmeye çalışırken eğer biz bu seviyelerde bu tür dersleri verebilecek öğretmenleri dışlıyorsak bunun bir açıklaması olmalıdır. Ben bu kadar öngörüsüzlüğün ya da cehaletin eğitimsiz olmayacağını düşünüyorum. Bu eğitimi nerede alıyorlarsa mutlaka incelemeliyiz ve gerekli önemleri almalıyız. Bizim çocuklar zaten biliyor sendromundan mustarip arkadaşlar neyin bilinmesi gerektiğini bilmedikleri için ya da “Bilmediklerini bilmedikleri için” akıl yürütüp çok kıymetli bir varlığımız olan Bilgisayar Öğretmenlerine hiç hak etmedikleri şekilde davranıyorlar. Ben bu durumun geçici olduğunu düşünüyorum. A.B.D. bizim 1990’larda yaptığımızı yeni yapmaya başladı ve okullarda bilgisayarla ilgili dersleri verebilecek diğer branş öğretmenlerine burs vereceğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.