İlkokuldaki başörtüsü yasağı Anayasa Mahkemesi’ne taşınıyor

İlkokuldaki başörtüsü yasağı Anayasa Mahkemesi’ne taşınıyor

Avusturya’da ilkokulda çocukların başörtüsü takmalarını yasaklayan yasa ile İslam ifadesinin okul karnelerinden çıkartılması kararlarının Anayasa Mahkemesi’ne taşınması için kampanya başlatıldı

Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ), ulusal mecliste kabul edilip imzalanması için Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’e sunulan ilkokullarda başörtüsü yasağı ile Eğitim Bakanlığı’nın aldığı İslam ifadesinin okullardan çıkartılması kararına karşı harekete geçti. IGGÖ Basın Sözcüsü Ruşen Timur Aksak, Perspektif’e yaptığı açıklamada, sadece Müslümanları hedef alan başörtüsü yasağı ile Eğitim Bakanlığı’nın İslam ifadesinin karnelerden çıkarılması kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını duyurdu. Her iki uygulamanın da kendi içinde adil olmadığını ve Müslümanları hedef alan ayrımcı bir karar olduğuna dikkat çeken Aksak, birçok anayasa hukukçusunun da kendileriyle aynı görüşte olduğunu söyledi.

“Her Dava İçin Ortalama 40 Bin Euro’ya İhtiyaç Var”

Ancak bu kararların Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasının da büyük bir maddi külfeti olduğuna vurgu yapan Ruşen Timur Aksak, açılacak dava başına ortalama 40 bin Euro’luk bir meblağa ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Özellikle başörtüsü yasağı ile ilgili çıkarılmak istenen yasağın çok hassas bir konu olduğuna da dikkat çeken IGGÖ Basın Sözcüsü, davanın kaybedilmesinin bundan sonra Müslümanları hedef alan bu tarz yeni yasakların önünü açabileceği uyarısında bulundu.

“Şimdi Birlik Olma Zamanı”

Avusturya İslam Cemaati Başkanı Ümit Vural da yayınladığı videoda, siyasilerin başörtüsünü yasaklayıp, İslam kelimesini karnelerden silmesinin ülkedeki çocukların mutluluğunu tehdit ettiğine dikkat çekti. Vural, “İster genç ister yaşlı olsun Avusturyalı Müslümanlar dürüstlüğü istiyor ve hak ediyorlar. İşte biz de sabah akşam bunun için çalışıyoruz. Biz, ayrımcılık kanunları ile mücadelede veya daha iyi, daha güçlü birlikte yaşamı destekleyecek projeler gibi bize ihtiyaç duyulduğu yerlerde olmak istiyoruz” dedi. 

Vural, yargı süreçleri, bilirkişi raporları ve proje üretmenin masraflı bir iş olduğuna da atıfta bulunarak, “Biz Avusturya’daki Müslümanlar şu an çok önemli bir karar sürecindeyiz. Şimdi birlik olma zamanı. Bu nedenle benim Müslüman Sivil Toplumuna çağrım; bize yardımcı olun, bağışta bulunun. Güçlü ve cesur bir dini cemaat ve çocuklarımızın geleceği için güçlü bir duruş sergileyelim.” ifadelerini kullandı.

IGGÖ, davaların finansmanı için ise sosyal medyada #SetzDeinZeichen(Mesajını ver) hashtag’ı ile kampanya başlattı.

Perpektif

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum