İlk defa yapay damar ameliyatı gerçekleştirildi

İlk defa yapay damar ameliyatı gerçekleştirildi

Giresun’da ilk defa yapay damar ameliyatı gerçekleştirildi.65 yaşındaki Ali Usta’ya önce koroner by-pass ameliyatı, sonra da göğüs aort damarı değişim ameliyatı uygulandı.

Giresun’da ilk defa yapay damar ameliyatı gerçekleştirildi. Kalp yetmezliği şikayetiyle hastaneye başvuran 65 yaşındaki Ali Usta’ya önce koroner by-pass ameliyatı ve de göğüs aort damarı değişim ameliyatı uygulandı.

Daha sonra ise Giresun’da ilk defa gerçekleştirilen karın aort damarı içine evar yöntemiyle yapay damar konuldu.
Giresun’da bir ilk olan ameliyatözel bir hastanenin Genel Cerrahi Bölümü'nde Uzman Doktor Rıdvan Uçar, Uzman Doktor Vakkas Gümüş ve Operatör Dr. Tuncay Erden tarafından başarıyla gerçekleştirildi.
Yapay damar ameliyatıyla ilgili bilgi veren Operatör Dr. Tuncay Erden “Hastamız 65 yaşında iki ay önce hastanemizi başvurdu. Kalp anjiyosunda koroner damarların da tıkanıklık, göğüs aort 5 buçuk santim genişleme vardı. Karın aort damarında ise 6 santim genişleme vardı. Kalbi daha az iyi olduğunu için önce koroner bypass ameliyatı hem de göğüs aort damarı değişim ameliyatı uyguladık hastaya, hastanın genel durumu düzeldikten ve toparlandıktan sonra kapalı yöntemle kasıklarından girerek karın aort damarın içine evar yöntemiyle yapay damar konulmuş oldu" dedi. 

Bu ameliyat için bir çok hastanın artık şehir dışına çıkmasına gerek kalmadığını da ifade eden Erden “Bu işlemler şehrimizde daha önce yapılmıyordu. Son bir yıl içerisinde 6 vaka yapıldı. Şehrimizin insanları büyük şehirlere bu hastalık yüzünden gidiyorlardı. Bu hastalık için artık gitmelerine gerek yok, hastanemizde her türlü buna benzer işlem yapılabilmektedir. Eskiden aort damar ameliyatını hep açık tekniklerle yapılırdı. Son yıllarda kapalı yöntemle yapılmaya başlandı, giderek gelişti. Riskli hastalarda bu yöntemi uyguluyoruz” diye konuştu. 

(İHA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.