İlk bakışta Windows 10

İlk bakışta Windows 10

Temmuz ayının sonunda kullanıma sunulan ve ücretsiz olarak güncellenebilen Windows 10'un getirdiği temel yeniliklere göz atıyoruz.

Microsoft'un yeni işletim sistemi Windows 10, Temmuz ayının sonunda tüm dünyada kullanıma sunuldu. Yeni işletim sistemi Windows 7, 8 ve 8.1 sahipleri tarafından ücretsiz olarak güncellenebiliyor. Ayrıca işletim sistemini deneme aşamasında test eden kullanıcılar da ücretsiz olarak kullanabiliyorlar. Tablet, telefon ve bilgisayarda benzer deneyimi yaşatmayı hedefleyen Windows 10'da önceki işletim sistemlerinde bulunmayan bazı özellikler yer alıyor.

Başlat Menüsü

Bu özellikler arasında en çok bekleneni Başlat Menüsü'ydü. Windows 8 ile kullanımdan kaldırılan bu menü, birçok kullanıcının isyan etmesine yol açmıştı. Yeni işletim sisteminde (çok kapsamlı olmasa da) bir Başlat Menüsü bulunuyor.   

Sanal masaüstü

Mac kullanıcılarının yıllardır sahip oldu sanal masaüstü özelliği nihayet Windows'a da geldi. Bu sayede farklı masaüstlerinde farklı çalışmalar yapılabilecek. 

Yeni tarayıcı Edge

Internet Explorer'in yeni sürümü olarak tanımlanabilecek Edge ile Microsoft yeni bir başlangıç yapıyor. Modern arayüzlü tarayıcı, eski sürümün hantallığı ve eski moda özelliklerini terk etmiş görünüyor. 

Hızlı İşlem Merkezi

Kullanıma sunulan yeni bir özellik ise Hızlı İşlem Merkezi. Sağ alt köşede çıkan bu özellik sayesinde birçok ayara hızlı bir şekilde ulaşılabiliyor. 

Yeni fotoğraf uygulaması

Daha derli toplu bir fotoğraf uygulamasına kavuşan Windows 10, bu sayede bilgisayardaki bütün fotoğrafları tek bir arayüzde görme ve düzenleme yapma imkanı sunuyor. 

Telefon senkronizasyon uygulaması

İster iOS, ister Windows Phone, ister Android olsun her türlü işletim sistemine sahip telefonla senkronizasyon için özel bir uygulama da Windows 10 ile geliyor. 
  
Uygulamalar silinmiyor

Önceki Windows güncellemelerinde işletim sistemindeki dosyalar silinmese bile uygulamalar ve yazılımları tekrar yüklemek gerekiyordu. Windows 10'u yüklerken ise böyle bir durum yaşanmıyor. Adeta telefona yeni bir işletim sistemi güncellemesi gibi gelen işletim sistemini kurduktan sonra uygulama yüklemenize gerek kalmıyor.

Yukarıda sayılanlara ek olarak birkaç yenilik daha işletim sistemi ile kullanıma sunuldu. Ücretsiz güncellemesiyle kullanıcıların ilgisini çeken yeni işletim sisteminin telefon sürümü de yakında kullanıma sunulacak.

Kaynak: Al Jazeera 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.