Ilıcak: 28 Şubat'ın temelinde İsrail vardı

Ilıcak: 28 Şubat'ın temelinde İsrail vardı

Sabah yazarı Ilıcak, 28 Şubat'ın temelinde İsrail'in parmağı olduğunu söyledi ve ilişkilere dikkat çekti

Risale Haber-Haber Merkezi

Sabah yazarı Nazlı Ilıcak, 28 Şubat'ın temelinde İsrial'in parmağı olduğunu söyledi ve o dönemdeki askeri ilişkilere dikkat çekti.

Özellikle 28 Şubat'ın kudretli paşalarından Çevik Bir ismini veren Ilıcak, "28 Şubat'ın temelinde İsrail'in parmağı bulunduğu rivayet edilir. Türkiye-İsrail askeri yakınlaşmasının bu dönemde yoğunlaşması, acaba bir tesadüf müdür? Peki ya, niçin Amerika'daki Jinsa isimli bir Yahudi örgütü, hizmetlerinden dolayı Org. Çevik Bir'e ödül vermiştir? 1996'da, Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir ile İsrail Savunma Bakanı arasında, Savunma İşbirliği Antlaşması imzalandı. Türk F-4 savaş uçaklarının modernizasyonunu öngören, 670 milyon dolarlık bir projenin yanı sıra, 170 adet M60 A1 tank modernizasyonuna ilişkin 668 milyon dolarlık iş de, İsrail'in devlet şirketine verildi" dedi.

Çevik Bir'in, ABD'deki bir dergide yayınlanan, "Ordu, Erbakan'ın İsrail ile ilişkileri tehlikeye dönüştürmesine izin vermedi" sözlerini hatırlatan Ilıcak, yazısını şöyle sürdürdü:

"Soğuk savaş sonrası tek kutuplu hale gelen dünyada, Türkiye Amerika'nın kanatları altında güçlenen İsrail'le 1990'ların başından itibaren hayli yakınlaştı. Bu yakınlaşma, 28 Şubat sürecinde, -Erbakan'a rağmen- bazı askerlerin gayretiyle zirveye çıktı. Şimdi aksi istikamete sallanan bir sarkaç var. İsrail'in hukuk tanımaz tavrı, Türkiye ile arasındaki mesafeyi her gün biraz daha fazla açıyor. Birçok Arap ülkesi suskun kalırken, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, çok açık bir dille "Kral çıplak" diye bağırıyor. Türkiye, bölgede tavır koyuyor; risk alıyor. Bunun sonuçlarının ne olacağını gelişmeler gösterecek.