İletişim kazası

İnsanın bilgi edinmesi ve bu bilgiye göre tutum ve davranışlarıyla tepki vermesidir iletişim.

İletişimin kökeninde insanın diğer insanlar, çevre ve toplumsal değer tutum ve davranışlar hakkında bilgi edinip kendini güçlü ve güven içinde hissetme arzusu yatar. İletişim kuramayan insan; zayıf, endişeli, sınırlı bir çevre içinde ve pasiftir.

İletişim, bizim başkalarını, başkalarının da bizi anlamasına yarayan bir faaliyettir. Düşünme ve görüşlerin sözlü olarak karşılıklı alışverişidir. Sözcüklerin, resimlerin figürlerin grafiklerin, vb.sembollerin kullanılarak bilgi, düşünce, duygu ve becerileri aktarılması faaliyetidir.

Bir kaynağın davranışlarını kasıtlı bir biçimde etkilemek üzere bir alıcıya mesajlar iletmesi, bir kişinin ya da grubun tekelindeki bilgi ve becerilerin başka bir kişi ya da gruplarla ortak kullanmasını sağlayan bir durum olarak bilinir. İletişim aynı zamanda bir zihnin diğer zihinleri etkileme yollarının tümüdür.

İletişim, günlük hayatta en önemli sosyal bir olgu ve davranıştır. Ancak zaman zaman da iletişimde kazalar olmuyor değildir. İbretlik bir iletişim kazasını paylaşalım. Bir genel müdürden alt birim müdürüne gönderilen bir mesajın başına gelenleri birlikte takip edelim. Olay belki mizahî bir üslupla anlatılmış, ancak bizler vereceği ders cihetine bakmak istedik.

Gönderen: Genel Müdür
Gönderilen: Departman Müdürü
”Yarın sabah saat dokuzda tam bir güneş tutulması olacaktır. Bu her gün rastladığımız bir olay olmadığı için çalışanların en iyi elbiselerini giymiş olarak, gözlemek üzere dışarıda toplanmalarını istiyorum. Bu ender olayı vurgulamak için, ben bizzat bu olayı kendilerine açıklayacağım. Yağmur yağarsa iyi göremeyeceğimiz için, çalışanların kantinde toplanmaları gerekecektir.”

Gönderen: Departman Müdürü
Gönderilen: Üretim Müdürü
”Genel Müdürün emri ile yarın sabah dokuzda tam bir güneş tutulması olacaktır. Eğer yağmur yağarsa, en iyi elbiselerimizi giymiş olarak dışarıda göremeyeceğiz. Bu durumda güneşin yok oluşu kantinden izlenecektir. Bu her zaman rastladığımız bir olay değildir.”

Gönderen: Üretim Müdürü
Gönderilen: Üretim Amiri
”Genel Müdürün emri ile yarın sabah dokuzda güneşin kantinden yok oluşunu en iyi elbiselerimizle izleyeceğiz. Genel Müdür yağmur yağıp yağmayacağını bildirecektir. Bu her gün rastladığımız bir olay değildir.”

Gönderen: Üretim Amiri
Gönderilen: Formen
”Eğer yarın kantinde yağış varsa, ki bu her zaman gördüğümüz bir olay değildir, Genel Müdür en iyi elbiseleri içerisinde saat dokuzda yok olacaktır.”

Gönderen: Formen
Gönderilen: Bütün çalışanlar
”Yarın saat dokuda Genel Müdür yok olacaktır. Ne yazık ki bu her zaman karşılaştığımız bir olay değildir.”

Sonuç vahim bir iletişim kazasıdır. İlk mesaj ile son mesaj arasındaki iletişim arızası ve ciddiyetsizlik sanırım sosyal hayatta hepimize yeterince dersler vermektedir.

Bu olayı paylaşmak istememde şöyle bir hakikat payı var. Birbirimizi anlamakta zorluk mu çekiyoruz? Veya anlamak mı istemiyoruz? Ya da yanlış mı anlıyoruz? Zaman zaman bu gibi soruları çağrıştıran iletişim problemleri yaşadığımızı düşünüyorum. Çünkü işimizde ve davamızda ciddiyet gerekirken bazen vurdumduymaz davranabiliyoruz. İşte bu nedenle de iletişim kazaları yaşayabiliyoruz. Bazen de bu kazalar telafisi mümkün olmayan sonuçlar ve zararlar ortaya çıkarıyor olabiliyor.

Buradan şu noktaya geçmek istiyorum. Bizim mesleğimiz olan Risale-i Nur mesleği hayatın bütünü ile alakalı ve bütün mahlûkatla da esma ciheti ile iletişimi olan bir meslek. Acaba bunu başarabiliyor muyuz? Acaba birbirimizi yukarıdaki olay gibi ciddiye almayarak anlamakta zorlanmıyor muyuz? Çünkü Nur mesleği her şey ile ünsiyet peyda eden ve pozitif iletişim kuran bir yaklaşım içindedir. Güzel görmek ve güzel düşünmek en önemli düsturudur Nur muhataplarının. Ciddiyet, sadakat ve salâbet ise Üstadımızın en önem verdiği vasıflardır.” Ahlâk-ı âliyeyi ve yüksek huyları hakikate yapıştıran ve o ahlâkı daima yaşattıran, ciddiyet ile sıdktır.( İşârâtü'l-İ'câz)”

İnşallah iletişim kazalarını yaşamayarak veya en az yaşayarak bütün mahlukatla müsbet iletişim kurabilenlerden olmak dileğiyle.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.