İletişim fakültelerine yetenek sınavı şart

İletişim fakültelerine yetenek sınavı şart

Her yıl yaklaşık 5 bin öğrencinin, iletişim fakültelerinden mezun ifade eden İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Işık, iletişim fakültelerine özel yetenek sınavı ile öğrenci alınması gerektiğini söyledi.

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Işık, iletişim fakülteleri ve medya okuryazarlığı dersi hakkında konuştu. İlkokullarda gösterilen medya okuryazarlığı dersinin kanayan bir yara olduğunu ifade eden Işık, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) ve YÖK'ün (Yüksek Öğretim Kurulu) bir protokol imzaladığını ve bu protokole binaen bir yıldır çalışma yürütüldüğünü aktardı

.YÖK'te, üniversitedeki akademisyenlerden oluşan bir komisyonun kurulduğunu ve kendisinin de komisyonda yer aldığını kaydeden Metin Işık, ortaokullara, iletişim becerileri ve sunum teknikleri diye bir ders koyulacağını ifade etti. Komisyonda bulunan kurul üyeleri ile bu dersin müfredatını hazırladıklarını söyleyen Prof. Dr. Işık, yaklaşık bir yıldır bunun için uğraştıklarını ve müfredatın Talim Terbiye Kurulundan geçtiğini kaydetti. Işık, "Bunun ardından bir ders kitabı yazılacak, orada da bu konuyu yetkililere ilettik. 'Bize bunu hazırlattırıyorsunuz, çok da güzel bir proje ama bu dersi kim verecek? Yine sosyal bilgiler ya da diğer öğretmenler verecekse bunun bir önemi kalmıyor' dedik. 'Emaneti ehline veriniz' diye hadis var. Medya okuryazarlığı dersi ve iletişim becerileri ve sunum teknikleri dersi iletişim fakültelerinden mezun olan kişiler tarafından verilmeli. Yoksa bu dersin bir anlamı ve mantığı kalmıyor. Görüyoruz zaten öğrencilerin serbest zaman geçirdikleri veya test çözdükleri bir formada dönüşüyor. Niyet çok iyi ama uygulamada sıkıntı var. Bir dersin alanında uzman kişiler tarafından verilmesi için zorunlu olması gerekiyormuş, böyle bir cevap veriliyor. Ben bu cevabı benimsemiş değilim o zaman zorunlu bir ders olsun. Burada Meclis'te bulunan iletişimci milletvekillerine de çok iş düşüyor" diye konuştu.

İletişim fakültelerinde 100 kişiye uygulama ders anlatılamaz

İletişim fakültelerinde özel yetenek sınavının olması gerektiğini belirten Dekan Metin Işık, "Yaklaşık her yıl 5 bin öğrenci, iletişim fakültelerinden mezun oluyor. Sınıflar bizde 50 kişilik, İstanbul'da 100-150 kişilik sınıflar var. Böyle bir ortamda teorik ders anlatırsınız ama uygulama nasıl olacak? Yıllardır savunduğum şey, iletişim fakültelerinde öğrenci sayısı, bölümlerde 25'i geçmesin ve öğrenciler özel yetenek sınavı ile alınsın. Öyle öğrenciler var ki adını soyadını söyleyemiyor, utanıyor, bocalıyor. Özel yetenek sınavı mutlaka olmalı diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"Kendi çocuğumu okutmayacağım yerde yöneticilik yapmam"

Topluma hizmet uygulamaları diye bir ders koyacaklarını aktaran Dekan Işık, ders kapsamında, her bir öğrencinin Malatya'ya değer katacak bir proje üreteceğini, bu projeyi üretmeyen öğrencinin ise mezun olamayacağını söyledi. Işık, "Mesela sosyal sorumluluk projesi yapabilir, Malatya'nın bir köyüne kütüphane kampanyası düzenleyebilirler veya Malatya'nın bir sorununa ışık tutabilirler. Malatya'ya katkı sağlayan bir proje üretmeyen öğrenciyi mezun etmeyeceğiz ve o derse de ben gireceğim. Bu dersi özellikle alıyorum. Arkadaşlarla beraber kafa yoracağız ve güzel projeler üreteceğiz. Şu an da senatoya yolladık, senatodan geçtiğinde bu ders uygulamaya konulacak. İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesinden bir ışık ve güneş doğacak. Buraya gelen öğrencileri biz kendi çocuğumuz gibi görüyoruz. Benim temel sloganlarımdan biri şudur, kendi çocuğumu okutmayacağım yerde yöneticilik yapmam. Ölçüm benim budur. Ben yok biz var burada, o mantıkla hareket ediyoruz" şeklinde konuştu.

IHA


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.