İlber Ortaylı ve Celal Şengör'e Filistin tepkisi: 'Bilgi yükü taşıyıcısı' zulüm apolojistleri

İlber Ortaylı ve Celal Şengör'e Filistin tepkisi: 'Bilgi yükü taşıyıcısı' zulüm apolojistleri

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yıldız, israil zulmünü eleştirdiği için linçe uğrayan akademisyenlerin "Hakkın hatırı hiçbir hatıra feda edilmez, söz konusu israil bile olsa!" dediğini vurguladı

Prof. Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İlber Ortaylı ve Celal Şengör'e tepki gösterdi. Yıldız, onları dışarıda tutarak akademisyenlerin yapabileceklerine dikkat çekti:

"Akademinin toplumun anlama ve kavrama kapasitesini derinleştirmesi beklenir. Bu, hür düşünce ve bu düşüncenin serbestçe ifade edilebilmesi ile mümkündür. Bu yüzden İlber Ortaylı ve Celal Şengör gibi “bilgi yükü taşıyıcısı” zulüm apolojistleri, akademik etiğin dışındadır.

Hannah Arendt gibi, “Zulüm bendense ben ondan değilim” diyebilecek, çoğunlukla ve güçlü azınlıklarla “hakikat” kaygısı üzerinden cedelleşebilecek akademisyen-düşünürler, her anlamda akademinin can damarıdır.

YAHUDİ TOPLUM LİDERLERİNİN NAZİLERLE YAPTIĞI İŞBİRLİĞİ

Nazilerin iktidara geliş sürecinde ABD’ye göç eden bir Yahudi akademisyen olarak Arendt, 1961’de A. Eichman’ın Kudüs’teki yargılamasını New Yorker dergisi adına izler. Duruşmaları “tiyatral şov” olarak nitelendiren Arendt, Holokost’u “kötülüğün sıradanlığı” tezi üzerinden açıklar.

Bunu yaparken, Yahudi toplum liderlerinin Nazilerle yaptığı işbirliğine dikkat çeker ve Holokost’un gerçekleşmesindeki rollerine vurgu yapar. Gözlem ve tesbitlerini 1963'te yayınladığı "Kötülüğün Sıradanlığı: Eichman Kudüs’te" kitabında paylaşır.

HAKKIN HATIRI HİÇBİR HATIRA FEDA EDİLMEZ, SÖZ KONUSU iSRAİL BİLE OLSA!

Sıradan insanın nasıl “canavarlaşabileceğini” ortaya koyduğu çalışması yüzünden en yakın Yahudi arkadaşları onunla ilişkilerini keserler. Ölüm tehditleri alır. Dersleri engellenir. Suçlamanın konusu, Holokost’un tek sorumlusu olarak Nazileri görmemesidir.

Arendt görüşlerinden vazgeçmez, yalnızlaşmayı göğüsler, ölüm tehditlerine insani duyarlılıklar üzerinden tepki verir.

Şimdilerde İsrail zulmünü eleştirdiği için linçe uğrayan akademisyenler bana şunu söylüyor: Hakkın hatırı hiçbir hatıra feda edilmez,söz konusu israil bile olsa!

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum