ilahiler yetim kaldı

ilahiler yetim kaldı

Türk Musıkisi'nin en büyük üstadlarından kabul edilen Ahmet Hatipoğlu'nun cenazesi dün toprağa verildi. Hatipoğlu, elli yılı aşkın sanat yaşamında sayısız eseri Türk Musıkisi repertuarına kazandırmış, Klasik Türk Musıkisi'nin yaşayan en önemli ismiydi.

Türk musikisinin büyük ustalarından olan Ahmet Yesevi Hikmetleri'nin bestecisi ödüllü sanatçı Ahmet Hatipoğlu dün Ankara'da toprağa verildi. Geliştirdiği yeni formlarda yazdığı eserlerle özellikle dini musikiyi zenginleştiren Hatipoğlu 82 yaşında tedavi gördüğü hastanede önceki gün hayatını kaybetmişti.


ÖDÜLLÜ SANATÇI

50 yılı aşkın sanat hayatında sayısız Türk Musikisi eserine icra vasfı kazandırarak repertuvara katan Hatipoğlu, ''Çağımızın Itri'si'' olarak biliniyordu. Tanburi, koro şefi, idareci, ses sanatçısı gibi pek çok kalemi bulunan Hatipoğlu, dini musikiye özellikle tasavvuf müziğine önemli katkıları olan bir bestekardı. Hatipoğlu'nun beste külliyatı 2013'te Diyanet Vakfı Yayınları tarafından yayımlanmıştı. 2012'de Çankaya Köşkünde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında ödüle layık görülen Hatipoğlu'nun vefatı müzik camiasında üzüntüyle karşılandı.
 
 


Hatipoğlu'nun cenazesi dün ikindi namazından sonra Diyanet İşleri Başkanlığı yanındaki Ahmet Hamdi Akseki Camii'ne getirildi.Burada düzenlenen cenaze törenine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Eski siyasetçilerden Hasan Celal Güzel, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, müzik dünyasından ünlü isimler ve Hatipoğlu'nun ailesi katıldı.

Ahmet Özhan
Büyük engellere göğüs germiştir

Sadece sanat camiasının değil tüm Türkiye'nin başı sağolsun demek gerekir. Çünkü Ahmet Hocamız Türkiye ölçeğinde çok önemli bir sanatçıydı.Hem kişiliği itibariyle hem sanattaki temayüzü itibariyle. Özellikle tasavvuf musikisini çok büyük engellere göğüs gerip Ankara Radyosu'nda başlatarak duyuran ilk mücahitlerdendi Hatipoğlu Hocamız. O yüzden çok değerli bir fikir ve aksiyon adamını gerçek aleme uğurladık. Bu tabiatın icabı, dövünmeye gerek yok ama onun bıraktıklarını sürdürmek gerekiyor arkada kalan talebelerine. Mutlaka onun bu dünyadayken ürettikleri öbür dünyada cenneti olarak karşısına çıkacaktır. İnancımız odur, kendisine rahmetler diliyorum. Sanattaki dinamizmini arka bıraktıklarının bir görev bilinciyle sürdürmelerini diliyorum.

Nuri Özcan
Dini musikiye yeni düzen getirdi

Bugün Türkiye'de dini bir musikisi varsa ve bu hayatını devam ettirebiliyorsa bunun tek açıklaması Ahmet Hatipoğlu Hocamızın varlığıdır. 1960'lı, 70'li yıllarda hiç bilinmezdi, hocanın gayretleriyle halkımızın kulağında yer etti dini müzik. Bugün Türk Tasavvuf Musikisi diye bir anlayış varsa bunun isim babası da Hatipoğlu Hocadır. Zamanımızın en büyük dini musikisi bestekarıdır. Dini Musikisi dediğimiz tavrı, hakiakten eserlerinde hissettiren insandır. Elbette dini eserler devamlı okunacak ama Hocanın getirdiği bir düzen vardı ve bütün besteleri de ilahi formu içinde kendisini hissettirdi. Hatipoğlu Hocanın yeri ayrıdır. Allah gani gani rahmet eylesin.

Yalçın Çetinkaya
Unutulmaz besteler ve hizmetler yaptı


Kalbimin, İslâmiyet'i merak edip öğrenmeye teşvik ettiği seksenli yıllarda, TRT Ankara Radyosu'nda cumartesi günleri sabah saat on-onbir civârında yayınlanan Türk Tasavvuf Mûsikîsi programını ilgiyle ve hiç kaçırmadan dinlerdim. Bu programı Ahmed Hatipoğlu hazırlardı ve her programda tasavvuf mûsikîsi repertuarının en güzel ilâhîlerini, şefliğini yaptığı Türk Tasavvuf Mûsikîsi Topluluğu ile birlikte seslendirirlerdi. Bu kıymetli repertuar içinde Hatiboğlu'nun kendi besteleri de yer almaktaydı. Tasavvuf mûsikîsini de ilk olarak bu sâyede tanıyıp öğrenmeye ve sevmeye başladığımı da ifade etmeliyim. Merhum Hatiboğlu, zor zamanlarda, TRT bünyesinde Türk mûsikîsine sazıyla, besteleriyle, zahmetlerle kurup idare ettiği Türk Tasavvuf Mûsikîsi korosuyla unutulmaz hizmetler bırakarak Rahmân'a kavuştu.
 

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.