İlaç firmalarından doktorlara Umre promosyonu

İlaç firmalarından doktorlara Umre promosyonu

Türkiye'nin önde gelen bir ilaç firması, hastalarına kendi ürünlerini yazma karşılığında doktorları umreye götürmeye başladı

Dilek Güray'n haberi...
İlaç firmalarının doktorlara çeşitli hediyeler vermesini, onları bedava tatile göndermesini artık kanıksadık. Ancak şimdi yazacaklarımızı okuyunca çok şaşıracaksınız. Türkiye'nin önde gelen bir ilaç firması, hastalarına kendi ürünlerini yazma karşılığında doktorları umreye götürmeye başladı.

Özellikle Marmara Bölgesi'nde uygulanan bu yöntem çok tutmuş olacak ki rakip firmalar da 'promosyon umre' rekabetinden geri durmadı. 'İlaçlı, promosyonlu umre' olayına ilahiyatçılar ise temkinli yaklaşıyor.

İlaç firmalarının, hasta reçetelerine kendi ilaçlarını yazma karşılığında doktorlara çeşitli hediyeler vermesini, onları bedava tatile göndermesini artık kanıksadık. Ancak şimdi okuyacaklarınızı daha önce hiç duymadınız! Türkiye'nin önde gelen bir ilaç firması, hastalara kendi ürünlerini yazma karşılığında doktorları umreye götürmeye başladı. Özellikle Marmara Bölgesi'nde uygulanan bu yöntem çok tutmuş olacak ki diğer rakip firmalar da 'promosyon umre' rekabetinden geri durmadı. 'İlaçlı, promosyonlu umre' olayına ise ilahiyatçılar temkinli yaklaşıyor.

İlaç firmaları, muhafazakâr doktorlara yeni bir promosyon kapısı açtı. Artık en çok ilacı yazan doktor umre ibadetini beş para ödemeden yapabilecek! Malumunuz mart ayı itibarıyla umre sezonu da başlıyor, öyle zannediliyor ki bu sene umre ziyaretinden en çok nasibi doktorlar alacak. Peki böyle umre kabul olur mu? Prof. Dr. Hayrettin Karaman'a göre bu tarz promosyonlar hediye mahiyeti taşıdığı için umre ibadeti kabul olabilir. O da bir şartla; doktor ilaç yazma konusunda namuslu davranır ve vicdanından emin olursa. Aksi halde hakkı olmayan bir hediye verilirse bu rüşvet kategorisine girer ve işin boyutu değişir.

Prof. Dr. Vecdi Akyüz ise "Umre için en temel şey, her ibadette olduğu gibi en içten niyetle ve en temiz duygularla yapılmasıdır. İlaç firmalarının promosyonuyla umreye gitmek, bu açılardan pek uygun görünmüyor. Hele gelir durumu ortalamanın üstünde olan doktorların böyle bir usulle umreye gitmesi, doğrusu bazı tereddütlere yol açıyor." yorumunu yapıyor.
Zaman