İl il kurbanlık fiyatları

İl il kurbanlık fiyatları

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar İstanbul, Ankara ve İzmir'deki büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarını açıkladı. Büyükbaşların fiyatı 2.700 TL'den başlarken küçükbaş kurbanlıkların fiyatı 400 TL'den başlıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "İllere ve canlı ağırlığa göre değişmekle birlikte bu yıl kurban fiyatlarının büyükbaşta 2 bin 700 lira ile 14 bin lira, küçükbaşta ise 400 lira ile 1400 lira arasında olmasını bekliyoruz" dedi. Bayraktar, TZOB'da düzenlediği basın toplantısında, bu yılki kurbanlık fiyatları ve sayıları, üreticilerin beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldığını hatırlatan Bayraktar, kurban ibadetinin, Allah'a yakınlaşmayı, insanlar arasında dayanışma ve paylaşımı amaçladığına dikkati çekti.

Bayraktar, komşu ülkelerden kaçak kurbanlıkların getirildiği, geçen yıl kesilen kurbanlıkların küpelerini biriktiren bazı kişilerin, bu küpeleri kaçak hayvanlara taktığı yönünde iddiaların gündeme geldiğini hatırlatarak, "Vatandaşlarımız, kurbanlarını güvenilir, tanıdıkları satıcılardan ve veteriner hekim kontrolündeki hayvan pazarlarından alsınlar. Ayrıca vatandaşlarımız, satın alacakları kurbanın pasaportunu, nakil belgesini görsünler. Pasaporttaki numarayla kulak küpesindeki numara tutuyor mu, ona baksınlar" uyarısında bulundu. Kurban Bayramı'nda 850 bini büyükbaş, 2 milyon 300 bini ise küçükbaş olmak üzere 3 milyon 150 bin hayvan kesimi yapılacağını bildiren Bayraktar, illere ve canlı ağırlığa göre değişmekle birlikte bu yıl kurban fiyatlarının büyükbaşta 2 bin 700 lira ile 14 bin lira, küçükbaşta ise 400 lira ile 1400 lira arasında değişeceğini ifade etti.

Canlı ağırlık 12-22 tl

Canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 12 ile 22 lira, küçükbaşta kilogram başına 9 lira ile 19 lira arasında olacağının beklendiğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti: "Fiyatlar geçen yıla göre büyükbaşta yüzde 24,5, küçükbaşta ise yüzde 5,1 oranında arttı. Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı, İstanbul'un Anadolu yakasında 16-18 lira, İstanbul Avrupa yakasında 15-17 lira, Ankara'da 15-16 lira, İzmir'de 15 liradan satılıyor. Küçükbaş hayvanlarda İstanbul'un Anadolu yakasında 16-19 lira, İstanbul Avrupa yakasında 15-16 lira, Ankara'da 15 lira, İzmir'de 14 lira 50 kuruş-16 lira düzeyinde bulunuyor."

3.8 milyon küçükbaş var

Bayraktar, özellikle büyükbaş hayvan fiyatlarının artmasında, üreticilerin besiye koydukları hayvanların fiyatlarının yükselmesinin etkili olduğuna işaret etti. Kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 230 bin büyükbaş, 3 milyon 830 bin küçükbaş hayvanın bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, "Yıllık ortalama kesilen büyükbaş hayvanın 1,5 katı büyükbaş, 1,7 katı da küçükbaş kurbanlık hayvan mevcut. Üreticilerimizin elinde yeterli sayıda kurbanlık hayvan vardır. Kimse, 'acaba hayvan bulabilir miyim?' diye bir endişe yaşamasın" ifadelerini kullandı.

 

Üreticiler korumalı

Bayraktar, satışların beklenen düzeyde gerçekleşmemesi durumunda üreticilerin korunması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti: "Bayram döneminde satılamayan hayvanlarının, maliyetlerin altında yok pahasına ellerinden çıkmaması büyük önem taşıyacaktır. Bu durumda Et ve Süt Kurumunun üreticilerimizin satılamayan hayvanlarını bayram sonrasında uygun bir fiyata alması önem kazanacak. Bunun için yetkililerden beklentimiz, kurbanlıkları satamayan ve elinde kalan üreticilere yönelik belirleyecekleri alım fiyatlarını, üreticilerimizin yaptıkları masrafları da dikkate alarak kurbana özel belirlemeleridir. Bu durumda üreticilerimizin bir yıllık emekleri boşa çıkmayacak, mağdur olmaları engellenecektir."

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.