İkinci elde ikinci şans

İkinci elde ikinci şans

Otomotiv pazarında satış rekoru kırılırken, ikinci el piyasası da eski günlerine dönmeye çalışıyor.

 10 yıl önce yatırım aracı olarak görülen ikinci el otomotivde zarar etme döneminin kapandığını söyleyen sektör temsilcileri yeniden kâr şansı doğduğunu vurguladı.

Geçen senenin ilk 6 ayına göre bu yıl yüzde 50 artışla 432 bin satış rakamını yakalayan Türk otomotiv pazarı ikinci el piyasada da coştu. Tekrar yatırım aracı haline dönüşen otomotiv vatandaşların ikinci ele yönelmesini sağladı. Fuzul Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Akbal'ın yanı sıra İstanbul Anadolu Yakası Oto Galericiler Derneği Başkanı Erdoğan Bayrak ve Ankara Oto Galericiler Derneği Başkanı İlkay Kalkan ikinci el piyasasını Yeni Şafak'a değerlendirdi.

OTOMOTİV ESKİ GÜNLERİNE DÖNÜYOR

İkinci el sektörü sıfır araç sektörünün bir alt entegrasyonu gibi çalıştığını ifade eden Akbal, “Sıfırda fiyat artınca belli bir süre sonra ikinci elde de artmaya başlar. Döviz de artınca mutlaka ikinci el de fiyatlar artacaktır. Sıfır araçlarda 3 bin lira gibi artış gerçekleşti. İkinci el piyasasında her araçta yüzde 5 ile yüzde 10 arasında bir artış oldu. Otomotiv piyasasında hem sıfır hem de ikinci el piyasası aynı anda gitmiyor. Biri yükselince diğeri revaçta oluyor. Kurban Bayramı'na kadar yüzde 5 artış daha söz konusu olacaktır. Bu süreç ikinci el alacaklar için doğru bir zaman. Türkiye'de ikinci elden zarar etme dönemi kapanıyor. Tekrardan eski günlerde olduğu gibi insanlar bir yatırım aracı olarak kullanmaya ve kar etmeye başladı” dedi.

İstanbul piyasası durgun

Erdoğan Bayrak ise, “İkinci el piyasasında durgunluk oranı yüksek seviyede. İkinci el otoda satış verilerinin yüksek olmasının kaynağı kiralama sektörüdür. Vatandaşın elinde 30 bin liralık aracı varsa onun üst modeli olan 50 bin liralık araca yönelmiyor. Şu anda bekliyor. 20 bin lira ile 70 bin lira arasındaki orta sınıf araçlar
da durulma ve düşüş var” diye konuştu.

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.