IKBY'de basılı kitaplara kıyasla elektronik kitaplara yönelim artıyor

IKBY'de basılı kitaplara kıyasla elektronik kitaplara yönelim artıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) basılı kitap okuma oranları düşerken, özellikle gençlerin elektronik kitaplara (e-kitap) ilgisinin arttığı belirtiliyor

IKBY Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Birliği Müdürü Diyari Vestan Aziz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dijital ortama aktarılan kitapları okumanın daha kolay ve kullanışlı olduğunu söyledi.

Basılı kitapların okunma oranlarının düştüğünü kaydeden Aziz, kitapçıları ziyaretlerin geçen senelere göre daha iyi olmasına rağmen istenilen seviyede olmadığına işaret etti.

Okuma alışkanlığının ve kitaba ulaşma yollarının genişletilmesine yönelik çalışmaları olduğunu belirten Aziz, "Gerek bakanlık gerekse diğer uygulamalar yoluyla birçok kitap dijitalleşecek. Bu sayede okurlar istediklerinde diz üstü bilgisayarlarında, akıllı telefonlarında bunlara ulaşabilecek." diye konuştu.

Özellikle gençler e-kitaplara yöneliyor

Erbil'de kitapçılık yapan Botan Yabe, gençlerin daha çok internet üzerinden kitap okumayı sevdiğini, yaşlıların ise genelde basılı kitapları tercih ettiğini söyledi.

Yabe, en çok ilgi gören kitaplar arasında dini kitapların ilk sırada yer aldığını, İngilizce dil kitaplarının ise ikinci sırada olduğunu ifade etti.

Yayınevi yetkilisi Sorkev Selim ise, "Daha önce ayda 10 veya 15 kitap basarken şimdi bir kitap bile basamıyoruz çünkü alıcısı azaldı." dedi.

Kitapçılara çok fazla okur geldiğini aktaran Selim, buna karşın internetten e-kitaplara daha ucuza ulaşılabildiğini, bu yüzden kitap basımının düştüğünü dile getirdi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.