İhlâsı olmayan imanın, imandan addedilmemesine işaret

İhlâsı olmayan imanın, imandan addedilmemesine işaret

Günün Risale-i Nur dersi

Bismillahirrahmanirrahim

Bu âyetin ihtiva ettiği cümlelerin eczası arasında bulunan irtibata gelelim:

﴾ وَاِذَا قِيلَ لَهُمْ اٰمِنُوا كَمَۤا اٰمَنَ النَّاسُ 1 ﴿ cümlesindeki اِذَا kat'iyeti ifade ettiğinden emr-i mâruf ile halkı irşad etmek lüzumuna işarettir. Siga-yı meçhul ile zikredilen قِيلَ nasihatın, alâ sebîli'l-kifâye vacip olduğuna işarettir.

Ve اَخْلِصُوا فِى اِيمَانِكُمْ 2 gibi, ihlâs lâfzını ihtiva eden bir cümleye bedel اٰمِنُوا 3 lâfzının zikredilmesi, ihlâsı olmayan imanın, imandan addedilmemesine işarettir.

Ve كَمَۤا اٰمَنَ النَّاسُ 4 lâfzıyla güzel bir misal, bir nümûne, bir örnek gösterilmiştir ki, onlara ittiba ederek ihlâslı bir imana gelsinler.

نَاسْ 5 lâfzında iki nükte vardır ve o iki nükte, vicdanları emr-i mârufa icbar eden âmillerdendir.

Birincisi: نَاسْ ünvanı, herkesi cumhur-u nasa tâbi olmaya dâvet eder. Çünkü cumhura muhalefet öyle bir hatâdır ki, o hatâyı irtikâp etmek, kalbin, vicdanın şânından değildir.

İkincisi: كَمَۤا اٰمَنَ النَّاسُ tabirinden anlaşılıyor ki, imanı olmayanın nâstan addedilmemesi lâzımdır. Ancak nâs tabiri mü'minlere mahsustur. Bu da, ya imanın hâsiyetiyle insaniyetin hakikati mü'minlere münhasırdır; veya imansız olanlar, insaniyetin mertebesinden sukut etmişlerdir.

Dipnot-1: "Onlara "insanların iman ettikleri gibi siz de iman edin" denildiği vakit." Bakara Sûresi, 2:13.
Dipnot-2: İmanınızda ihlâslı olun.
Dipnot-3: İman edin.
Dipnot-4: Diğer iman eden insanlar gibi.
Dipnot-5: İnsanlar.

Bediüzzaman Said Nursi
İşârâtü'l-İ'câz