Ihlamur ithalatla ucuzlayacak

Ihlamur ithalatla ucuzlayacak

Aktarlar, ithal edilen ıhlamurun piyasaya girmesiyle fiyatların düşüşe geçeceğini düşünüyor.

Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan, son dönemde artan ıhlamur fiyatlarının, ithalatla düşüşe geçeceğini söyledi.

TABDER Başkanı Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, talebin yoğun olması nedeniyle ıhlamurun kilogram fiyatının 130 lirayı aşarak neredeyse çeyrek altınla yarışır hale geldiğini belirtti.

Ihlamurun fiyatındaki ani yükselişin karaborsacılardan kaynaklandığını anlatan Ercan, "Türkiye'ye son günlerde 30 ton ithal ıhlamur girişi oldu ve 200 ton ıhlamurun da bağlantıları yapıldı, bu suretle ıhlamurlar piyasaya girdiği zaman karaborsacıların oyunu bozulacak, ıhlamurun fiyatı düşmeye başlayacak. Ihlamurun ateşinin söneceği günler çok yakın, Balkanlar'dan Bulgaristan ve Kosova'dan gelecek ıhlamurlarla fiyat normal seviyelerine inecek" dedi.

Ihlamuru toplayan çiftçinin fiyatların yükselmesinde kabahati olmadığını vurgulayan Ercan, "Ihlamurdan büyük paralar kazanmayı kafaya koyan stokçular sezon başında ıhlamuru köylünün elinden ucuza aldılar zaten. Ancak ıhlamuru toplamak zahmetli iştir, yani tarlası, bahçesi olan çiftçi bu zahmete çok girmez, ıhlamuru toplayıp satan geliri olmayan gariban orman köylümüz. Geçen sene patateste yapılan karaborsa bu yıl ıhlamurda uygulandı" diye konuştu.

Aktar Eren Savaşçı da büyük şehirlerde yoğun talep olduğu için ıhlamur fiyatının küçük şehirlere oranla daha yüksek fiyatlarda satıldığını söyledi.

Aktar Kamil Güvenbaş ise fiyatların artmasında medyanın da etkisinin bulunduğunu iddia ederek, "Televizyonda, gazetede bir profesör bir bitki üzerine konuştuğu zaman o bitkide aşırı derecede fiyat yükselişi meydana geliyor." şeklinde konuştu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.